avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... rugaminte - pasaport minor si calatorie in strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

rugaminte - pasaport minor si calatorie in strainatate

Ce formular trebuie completat in Romania la notar de catre parintele aflat in Romania ([prin care ii cere acordul celuilat parinte aflat in Franta]) de a iesi cu copilul din tara si de a se intocmi pasaportul minorului.
Mentionez ca acest document trebuie trimis de la notarul din Romania la notarul din Franta si dupa aceea ii face imputernicirea.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:00, 11 Martie 2012
Nu exista un asemenea formular. Parintele din Franta trebuie sa dea o declaratie la un notar din Franta sau la consulatul României ca este de acord ca dvs. sa parasiti tara cu copilul
Pentru obtinerea pasaportului aveti nevoie de o procura din partea sotului pentru depunerea actelor si ridicarea pasaportului copilului.
Pentru calatorie aveti nevoie de o declaratie acord in care sa fie mentionata tara de destinatie si perioada calatoriei (si desigur datele dvs. de identitate).

Este de preferat ca procura si declaratia acord sa fie facute la ambasada sau consulat, vor fi in limba romana; daca vor fi facute la un notar din Franta, vor trebui sa aiba aplicata apostila de Haga iar dvs. va trebui sa le traduceti, legalizati si autentificati la un notar din Romania.
A FOST LA NOTAR , DAR I-A AUTENTIFICAT DOAR SEMNATURA , NU SI CONTINUTUL SI MI-A TRIMIS-O PRIN FAX, AM FOST LA SERVICIUL PASAPOARTE SI MI-A ZIS CA NU ESTE VALABILA. A FOST DIN NOU LA NOTAR SI I-A SPUS CA NU POATE SA-I AUTENTICE CONTINUTUL DOAR DACA EU CER ACORDUL LUI PRINTR-UN NOTAR ROMAN SI O TRIMIT IN FRANTA.
MULTUMESC
Sincer, nu inteleg mai nimic din ce spuneti - imi cer scuze. Banuiesc ca sotul v-a trimis o procura fara apostila de la Haga.

Daca cei de la Pasapoarte v-au respins-o nu va mai complicati in mod inutil cu ce ati scris mai sus, posibil sa va coste mai mult decat daca sotul ar merge la ambasada/consulat sa va faca o procura speciala (adica pentru depunerea actelor si ridicarea pasaportului minorului, de aceea se numeste speciala) in limba romana.

Daca nu poate ajunge la consulat sau ambasada, sa caute un notar care sa ii faca o alta procura speciala, cu apostila de la Haga, insa in acest caz dvs. va trebui sa o traduceti, legalizati si autentificati la un notar din Romania.

PS: Va rog nu mai scrieti cu majuscule, se citeste greu.
Multumesc pt informatii. Am uitat sa specific ca pentru Franta nu trebuie apostila.

Alte discuții în legătură

Pasaport minori maddallina_ maddallina_ buna ziua, am doi copii, unul de 3 ani si jumatate, iar celalalt de 10 luni. Sotul este plecat in Belgia si vreau sa merg cu copii la el. Pentru pasapoartele ... (vezi toată discuția)
Excursie cu elevii în afara țãrii mirabela_april mirabela_april Bună ziua! Sunt profesor la o școală generală și aș dori, acum , de sărbători să fac o excursie cu 10 elevi în altă țară. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Pasaport minor Sarakri Sarakri Buna ziua,sotul meu este plecat in alta tara la munca iar eu si copilul dorim sa mergem la el.Pot face pasaport copilului fara sotul meu?Va multumesc.:) (vezi toată discuția)