avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj, drepturi someri!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj, drepturi someri!

Buna ziua. Apelez din nou la sfaturile dvs f utile.
Sunt in somaj de 2 luni. Daca ma angajez in perioada imediat urmatoare, in ce conditii mai pot beneficia de acei 30% din indemnizatia de somaj? Am inteles ca trebuie neaparat sa fie un contract pe perioada nedeterminata, cu program 8 h/zi. Dar daca mi se face contract pe determinata de 3/ 6 luni nu mai pot beneficia de cei 30% sub nici o forma? Exista si varianta cu suspendarea indemnizatiei,sau ceva de genul, insa in ce context?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:22, 14 Martie 2012
Inca o intrebare: maine trebuie sa-mi vizez carnetul de somaj si astazi am fost acceptata la o firma, urmand ca-n zilele viitoare sa ma contacteze pentru toate hartiile. Am specificat ca sunt in somaj, insa dansii au si demarat contractul de angajare. Cum procedez ca sa nu am probleme? Merg maine la somaj pentru viza si apoi astept sa-mi spuna ei ce sa fac, unde s-anunt, etc?
Mentionez ca urmeaza sa fiu angajata part-time, pe perioada determinata de 6 luni,ceea ce insemna ca-mi pot lua adio de la acei 30% din somaj, nu? In primele 2 luni mi s-a spus ca o sa muncesc full-time, si cred ca si salariul o sa fie tot full, ca sa spun asa?!
VA ROG DIN SUFLET astept sfaturile voastre profesioniste!!!
1. Cei 30% ii veti primi numai daca incheiati un CIM pe perioada nedeterminata si cu program normal de lucru.

2. - Daca incheiati un CIM pe perioada determinata (chiar si cu timp partial) se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, la incetarea de drept a CIM (art.56, lit.i) din Codul muncii).
- Incheiati CIM cu angajatorul si apoi va duceti la Agentia de Somaj, cu o copie dupa CIM, si faceti o cerere de suspendare a platii indemnizatiei de somaj.

3. - Nu este corect si nici legal sa aveti CIM part-time si sa munciti 8 ore pe zi.
- Inseamna ca va plateste restul de ore "la negru" si, la un control al ITM, veti fi sanctionata si dvs. cu amenda si angajatorul.
Si daca am contract pe determinata de 6 luni si somajul tot pe 6 luni( incepand cu luna ianuarie) nu pot "suspenda", nu? Daca angajatorul ma "preia" de la somaj cu siguranta are niste beneficii, insa eu ca si "fost" somer nu mai pot beneficia de cei 30%! Nu e dreptul meu totusi? Contractul urmeaza sa-l inchei intr-un alt oras unde voi urma si un curs. Dupa incheierea CIM in cat timp trebuie anuntat AJOFM?
Si foarte corect ati punctat: daca sunt incadrata part-time si muncesc 8 ore plata cum se face?
Multumesc!
1. - Nu ati citit cu atentie si de aceea nu ati inteles mesajul meu anterior.
- Reiau, mai detaliat, cele ce v-am spus in mesajul anterior.

2. Cei 30% formeaza dreptul dvs. numai daca CIM este pe perioada nedeterminata si cu 8 ore pe zi (asa spune Legea 76/2002).

3. Pentru ca angajatorul sa beneficieze de niste facilitati din partea Agentiei de Somaj trebuie sa va incheie CIM pe perioada nedeterminata si cu 8 ore pe zi.

4. - Indemnizatia de somaj se suspenda daca aveti CIM pe perioada determinata de cel mult. 12 luni.
- Suspendarea indemnizatiei de somaj inseamna ca ea se intrerupe si apoi se reia, de unde a ramas (dupa incetarea de drept a CIM) pana se acopera cele 6 luni de somaj la care aveati dreptul.

5. Agentia de Somaj trebuie anuntat imediat ce ati incheiat un CIM.

6. Daca angajatorul nu respecta clauzele din CIM faceti sesizare la ITM.
Adica eu suspend indemnizatia de somaj acum, dupa 2 luni, muncesc cu CIM 6 luni si daca dupa aceste 6 luni angajatorul imi face contract pe nedeterminata sau nu-mi mai prelungeste deloc contractul o sa pot intra din nou in posesia indemnizatiei de somaj?
Si la somaj cum anunt "suspendarea", adica spun eu ceva anume sau merg pur si simplu sa anunt ca m-am angajat? Si va repet intrebarea, daca contractul il semnez intr-un alt oras, unde o sa stau cateva zile/ saptamani cat de repede trebuie anuntat AJOFM-ul?
Va multumesc pentru lamuriri!

Alte discuții în legătură

Somaj paganel10481 paganel10481 ce ar trebui sa fac in cazul in care mi-am gasit de munca si eu sunt inca in somaj . (vezi toată discuția)
Pot beneficia de cei 30% din indemnizatia de somaj? adrian962 adrian962 buna ziua as dori sa va adresez o intrebare dar mai intii ar trebiu sa va relatez situatia de fapt sint in somaj pe perioada 01 dec 2014/ 31 dec 2015.am ... (vezi toată discuția)
Angajare din somaj pe perioada determinata boruzidoina boruzidoina Buna ziua , sunt in urmatoarea situatie,incepand cu data de 04.01.2013 sunt inregistrata ca somer ,nu am primit inca indemnizatia ,cred ca in februarie ... (vezi toată discuția)