avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de mostenitor

buna ziua

indraznesc sa cer si eu sfatul dumneavoastra, daca se poate sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac.
problema este urmatoarea:
tatal meu este divortat de mama mea de ani buni. El a trait in concubinaj cu o alta doamna 7 ani si a locuit cu dinsa la aceasta acasa.Doamna respectiva i-a facut tatalui meu un act de mostenitor prin care spune" ca ii lasa domnului.... bunurile ei imobiliare si mobiliare cu specificatia ca atunci cand o sa moara sa ii faca toate cele necesare inmormantarii si pomenile care vor urma pe cheltuiala lui. In acest act de mostenitor dansa a specificat ca nu este casatorita , nu are parinti in viata, nici frati si nici copii sau descendenti din acestia.
Acum 3 saptamani doamna respectiva a decedat, iar tatal meu a inmormantat-o cum se cuvine si a facut ce este necesar ( pomeni si restul)
A aprut o nepoata a doamnei din partea unui frate ratacit si i-a luat tatalui meu certificatul de deces al doamnei si certificatul de nastere, spunandu-i ca o sa-l dea afara din apartament ca este casa ei, prin lege ca are dreptul fiind nepoata acesteia.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa faca tatal meu ca sa nu ramana pe drumuri.
In speranta ca cineva v-a citi acest mesaj si ma v-a ajuta va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: olive , utilizator 17:40, 20 Noiembrie 2008
Tatal dvs. va trebui sa se adreseze unui notar public pt. deschiderea succesiunii.
Acolo va trebui sa prezinte testamentul care atesta ca este unicul mostenitor.
In cazul in care nu mai este in posesia certificatului de deces, va trebui sa se adreseze primariei pentru eliberarea unui duplicat.
Si toate acestea ar trebui facute urgent, pt. a preintampina o eventuala deschiderea a succesiunii de catre acea nepoata.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2008
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
multumesc foarte mult pentru raspuns.
tatal meu s-a dus la primarie si a cerut un duplicat dupa certificatul de deces dar acestia se muta cu sediul si au spus ca abia dupa 4 decembrie sa se duca sa ia duplicatul.
Ce nu inteleg eu daca doamna respectiva a spus in actul de mostenire ca nu are copii sau descendenti din acestia si nici frati, respectiva nepoata tot mai are dreptul?

apreciez foarte mult sfaturile pe care le dati dumneavoastra si faptul ca luati in seama si problemele noastre , ale celor care nu avem posibilitati sa platim un avocat

va multumesc inca o data
In cazul in care nu ar exista testamentul, nepoata de frate ar fi unica mostenitoare.
Bineinteles, in cazul in care nu mai exista alte rude.
Ce nu inteleg, este cum exista o nepoata de frate, daca decedata nu avut frati:stunned:
Fraţii şi surorile defunctei, precum şi copiii din fraţi şi surori, nu sunt moştenitori rezervatari. Aşa fiind, ei pot fi înlăturaţi de la succesiune prin testamentul lăsat de defunctă.

Pentru a preîntîmpina soluţionarea succesiunii prin notar, puteţi urmări dacă s-a deschis dezbaterea succesorală solicitînd fie camerei notarilor, fie notarului care ţine registrul succesoral în localitatea în care defuncta a avut ultimul domiciliu, referinţe cu privire la înregistrarea dezbaterii (a dosarului succesoral).

Acelaşi lucru îl puteţi urmări la judecătorie, unde, dacă nepoata a înregistrat cererea, puteţi face o cerere de intervenţie în nume propriu în dosar.

Liviu S.Bordaş
va multumesc foarte mult pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat!

Alte discuții în legătură

Testament olive olive buna ziua revin cu o veche problema sa o iau de la inceput. Tatal meu este divortat de mama de 6 ani. In acest timp dansul a locuit in concubinaj cu o alta ... (vezi toată discuția)
Testament. olive olive buna seara din nou revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament sa o iau cu inceputul tatal meu a trait in concubinaj cu o ... (vezi toată discuția)
Succesiune bojucris bojucris Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)