avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Notificare de plata factura
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Notificare de plata factura

Buna ziua,
Va rog ajutati-ma cu cateva informatii pentru urmatoarea situatie:

Am primit astazi, prin curier si semnata de alta persoana decat mine, o notificare de la o firma de unde am cumparat un produs, cum ca factura prin care am achizitionat acel produs nu a fost platita si ca aceasta notificare este "ultimul mijloc de rezolvare pe cale amiabila a situatiei create". Mentionez ca factura respectiva este din decembrie 2006, in valoare de 250ron si ca am fost sunat si telefonic de la acea firma, cu cateva zile inainte. Problema este ca eu am platit acel produs, dar trecand aproape 2 ani de zile eu nu mai am chitanta care ma poate ajuta sa dovedesc acest lucru din pacate.

Acum, intrebarea mea este, in baza acestei notificari ce se poate intampla mai departe? Se poate declansa recuperarea pe cale juridica, sau cedarea creantei catre o firma de recuperare?

Si cum as putea totusi sa fac, daca nu mai am chitanta, sa nu mai platesc iar aceasta suma, care a fost platita deja la momentul respectiv.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: cristidas , utilizator 14:39, 24 Noiembrie 2008
mjustin a scris:

Le puteti face un raspuns oficial in care precizati ca aveti achitata factura(dar nu aveti chitanta) sau puteti sustine ca nu ati ridicat personal nimic in baza acelei facturi, drept pentru care o puteti returna ca nefiind reala. Posibil sa-si faca reglajele in contabilitate si sa incerce acum sa prinda creditori. E absurd ca o firma serioasa sa emita factura acum cca23 luni si sa nu o fi expediat pana acum. Cu siguranta este ceva neclar in toata aceasta situatie. Trebuie sa faca dovada ca ce este facturat a fost ridicat de dumneavoastra(mai ales ca nu e semnata de dumneavoastra).
Daca ati platit si ati primit chitanta ca urmare a platii, aceasta ar trebui sa se regasesca la furnizor inregistrata in contabilitate. Puteti formula o adresa prin care sa comunicati faptul ca ati platit in momentul primirii produsului si vi s/a eliberat in acest sens o chitanta si solicitati sa se reverifice in contabilitatea societatii acest fapt. De asemenea va puteti prevala de prevederile art. 1334 Cod civil, respectiv actiunea vanzatorului pt complinirea pretului este de un an din ziua contractarii (intelegem ziua predarii produsului sau emiterii facturii) Cum vanzarea s/a produs in decembrie 2006, la aceasta data dreptul de a solicita pretul e prescris.

Sigura ca furnizorul poate apela la societati specializate pe recuperare creante sau poate formula actiune in instanta, insa nu aveti de ce va teme, cu atat mai mult ca aveti certitudinea platii si acest fapt se va putea proba chiar si in instanta, si cu atat mai mult ca sunteti persoana fizica si a operat prescriptia.
Daca factura nu este acceptata si semnata de dumneavoastra nu au ce sa va faca. Posibil sa fi emis o alta factura pe langa cea pe care ati achitat-o dar este tardiva transmiterea acesteia dupa atat timp.
Cateva precizari, m-am referit ca primirea notificari a fost semnata de altcineva decat de mine. Factura este ok, si este semnata de mine. Dar a fost platita cu numerar, si chitanta dupa atata timp nu o mai am. Pe langa acestea, firma care a emis factura este o firma care facea parte din grupul de firme unde lucram la acel moment, insa cand am plecat mi s-a semnat o foaie de lichidare pe care au semnat toti sefii mei cum ca eu nu am nici o datorie, inclusiv seful de la credit control si contabilul sef de divizie.


Deci, mai pot face ceva? Sau sa ma astept sa fiu dat in judecata sau urmarit de creditori si sa pierd?

Multumesc
Nu stie nimeni unde as putea sa gasesc raspunsurile la acele intrebari?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Firma recuperare creante anca1405 anca1405 Buna ziua! As dori sa intreb ce se poate face in urmatoarea situatie.Mama a avut de achitat o factura catre furnizor ,care a rezultat din faptul ca acestia din ... (vezi toată discuția)
Cum dovedesc plata? lenuborsan lenuborsan in decembrie administratorul firmei a platit un anumit furnizor de la care avem o factura cu bani din buzunarul propriu, numai ca in momentul cand a vrut sa ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata-caz disperat....rog ajutor cu un sfat Tempora Tempora Buna seara, Reprezint o societate comerciala care in iulie 2011 a incheiat un contract cu o firma privind livrarea unui produs, cu plata la 30 de zile ... (vezi toată discuția)