avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... S-a promulgat legea pentru modificarea ºi completarea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

S-a promulgat legea pentru modificarea ºi completarea Codului Penal: infracþiunile pentru omor nu se mai prescriu

Preşedintele a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr.286/2009 privind Codul penal.

Pe 28 februarie, deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea Codului penal. Actul normativ vizează modificarea şi completarea actualului Cod penal, precum şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul stabilirii imprescriptibilităţii răspunderii penale şi a executării pedepsei în cazul tuturorbase suparat infracţiunilor care au avut ca urmare moartea victimei.

Totodată, el prevede modificarea normelor referitoare la imprescriptibilitatea infracţiunilor contra păcii şi omenirii, pentru corelarea cu dispoziţiile Convenţiei asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii.

Guvernul a susţinut parţial acest proiect de lege, dar a acceptat iniţiativa legislativă. Actul normativ are în vedere eliminarea prescripţiei pentru răspunderea penală în cazul infracţiunii de omor - comisă cu intenţie (directă sau indirectă) - în varianta simplă şi în formele sale agravate - şi în cazul infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei. El prevede şi eliminarea prescripţiei pedepselor în cazul infracţiunilor de omor şi completarea textelor de lege care prevăd şi imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, prin introducerea sintagmei "indiferent de data la care au fost comise".

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a mai semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea îmbunătăţirii activităţii de valorificare a bunurilor sechestrate sau după caz, intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

De asemenea, preşedintele a mai semnat şi următoarele decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.42/2011 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plată şi a Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, precum şi pe cel privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
Roland Mindrila, Avocat
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 11:08, 17 Martie 2012
O initiativa buna. Era si timpul=D>.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetarea penala in cazul unui omor se prescrie la 3 ani? geolovelife geolovelife Buna ziua! Tata a murit intr-un accident colectiv de munca. Dupa cercetarea facuta de ITM noi, familia decedatului, am facut plangere penala impotriva ITM ... (vezi toată discuția)
Decret 17 aprilie cretzoolicy cretzoolicy \"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat marţi, 17 aprilie a.c., Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Codului ... (vezi toată discuția)
Viol imprescriptibil infractiunea de viol nu se mai prescrie ... turbo! turbo! viol imprescriptibil infractiunea de viol nu se mai prescrie dar o fapta savarsita in 2015 nu s-ar prescrie in 2025 sau 2023 (in functie de gravitatea ... (vezi toată discuția)