avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cercetarea penala in cazul unui omor se prescrie la 3 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cercetarea penala in cazul unui omor se prescrie la 3 ani?

Buna ziua!
Tata a murit intr-un accident colectiv de munca. Dupa cercetarea facuta de ITM noi, familia decedatului, am facut plangere penala impotriva ITM pentru "abuz in serviciu contra intereselor persoanei in forma calificata " (fapta functionarilor care in exercitiul atributiilor de serviciu cu stiinta nu au indeplinit sau indeplinit defectuos actele de cercetare a accidentului colectiv de munca ) si pentru firma la care s-a intamplat accidentul fapta "ucidere din culpa" avand in vedere ca nu s-au respectat dispozitiile legale si masurile de prevedere pentru exercitiul profesiei si meserie de ........ privind efectuarea activitatii specifice lucrarilor societatii, de catre conducatorii societatii angajatoare cu urmarea accidentului colectiv de munca.
Au trecut 2 ani de la producerea evenimentului.
Vreau sa stiu care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca in cercetarea efectuata de catre procuratura a acestui caz pentru a se prescrie dosarul.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:22, 6 Octombrie 2012
se elimină prescripţia răspunderii penale şi a pedepselor în cazul infracţiunilor de omor comise cu intenţie, de genocid, contra umanităţii şi de război a fost promulgată, preşedintele Băsescu a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr.286/2009 privind Codul penal.

Legea prevede eliminarea prescripţiei pentru răspunderea penală în cazul infracţiunii de omor - comisă cu intenţie (directă sau indirectă) - în varianta simplă şi în formele sale agravate - şi în cazul infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei.

Proiectul mai prevede şi eliminarea prescripţiei pedepselor în cazul infracţiunilor de omor şi completarea textelor de lege care prevăd şi imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război.
Buna seara!
Va multumesc pentru raspuns, insa la ceea ce ziceti dumneavoastra exista o data exacta deorece vreau sa ma adresez intr-o petitie si celor care instrumenteaza acest dosar.
Legea-nr.-27_2012-modificari-in-Codul-Penal-Legea-286_2009

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-a promulgat legea pentru modificarea ºi completarea codului penal: infracþiunile pentru omor nu se mai prescriu Roland Mindrila Roland Mindrila Preşedintele a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr.286/2009 privind Codul ... (vezi toată discuția)
Viol imprescriptibil infractiunea de viol nu se mai prescrie ... turbo! turbo! viol imprescriptibil infractiunea de viol nu se mai prescrie dar o fapta savarsita in 2015 nu s-ar prescrie in 2025 sau 2023 (in functie de gravitatea ... (vezi toată discuția)
Legea penala mai favorabila emil_online emil_online am o nelamurire pt dezbaterea in principiu a legii penale mai favorabile raportat la art. 161 din noul cod penal, respectiv regula imprescriptibilitatii ... (vezi toată discuția)