avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
Nu cred ca este nevoie de consimtamintul sotiei daca pastrati legaturile personale cu copilul, numai ca exista pericolul ca acesta sa spuna mamei despre investigatii si atunci ar apare problemele. Daca in urma testului rezulta ca nu ar fi copilul dv. o actiune in tagada paternitatii formulata de dv. este prescrisa caci trebuia promovata in termen de 3 ani si este putin probabil sa fiti repus in termen, insa copilul o poate exercita daca nu a fost depusa in timpul minoritatii sale in termen de 3 ani de la majorat.
Multumesc mult pentru raspuns. Dar NUMAI copilul poate face tagada paternitatii in termen de 3 ani de la majorat (18 ani cred; nu?) ? Eu nu ? Niciodata ?
pt linistea dvs puteti sa duceti la orice lab privat probe concludente adn cum ar fi : muc de tigara pt mama sau tata si guma de mestecat sau orice altceva care sa fie imbibat cu saliva copilului.
costul testului este in jur de 12 milioane lei vechi , rezultatul se primeste in cca 10-12 zile si asa va linistiti de o grija.
nu ar fi bine sa o faceti "pe fata" pt ca este destul de mare copilul si s-ar putea sa nu va inteleaga punctul de vedere.
Multumesc. Stiam toate astea ba chiar am gasit mai ieftin. Dar nu mi-ati raspuns totusi la intrebarea legata de actiunea mea in instanta legata de paternitate. Daca am recunoscut acest copil dupa nastere chiar trebuie mai tirziu sa ma mosteneasca el, de exemplu, desi poate voi afla ca nu e al meu?
poate e al dvs. Eu zic ca ar fi cel mai bine sa faceti testul fara sa mai amanati.
Daca veti descoperi ca e al dvs va veti simti vinovat fata de gandurile avute .
Daca vreti ca cineva sa nu va mosteneasca cu siguranta sunt cai simple de a face asta. Dar legea nu va "opri" paternitatea chiar daca nu e fiul dvs.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? va rog sa ma ajutati! multumesc! r_ruxa r_ruxa buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. ... (vezi toată discuția)