avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu odihna
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu odihna

buna ziua.am 3 cazuri
am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna februarie.Este angajat din 17.01.2012.
al doilea caz am contracte pe perioada determinata si sunt angajati din octombrie 2011 cate zile de concediu pot sa le dau pe februarie
al treilea caz am cim pe perioada nedeterminata angajati din august ,septembrie tb sa-si ea cumva minim 10 zile.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:42, 18 Martie 2012
Concediul de odihna l-ati stabilit in CIM cand ati angajat persoanele in cauza. Codul muncii precizeaza doar numarul minim de zile de CO, adica 20.
In fiecare an calendaristic trebuie sa acordati acest concediu tuturor angajatilor.

Codul muncii:

ART. 145
(1) Durata minimã a concediului de odihnã anual este de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se stabileşte în contractul individual de muncã, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordã proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.
(3) Sãrbãtorile legale în care nu se lucreazã, precum şi zilele libere plãtite stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnã anual.

ART. 146
(1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul urmãtor este permisã numai în cazurile expres prevãzute de lege sau în cazurile prevãzute în contractul colectiv de muncã aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sã acorde concediu, pânã la sfârşitul anului urmãtor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnã la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat este permisã numai în cazul încetãrii contractului individual de muncã.


Cazurile dvs., concret, in cazul in care in CIM au 20 zile de CO:
1. Daca lucreaza 3 luni cu CIM determinat, atunci are dreptul la 5 zile de CO pentru aceasta perioada (20 : 12 x 3=5)
2. Daca lucreaza din octombrie, atunci pe cele 3 luni din 2011 au dreptul la 5 zile, iar pentru perioada ianuarie-martie 2012, tot 3 luni de munca, inca 5 zile. Total 10 zile.
3. Cei cu CIm pe durata nedeterminata aveau dreptul la CO:
- pe perioada august - decembrie 2011 : 20 : 12 x 5 = 8,33 adica 8 zile pe anul trecut + CO pe anul 2012
- pe perioada septembrie - decembrie 2011 : 20 : 12 x 5 = 6,66 adica 7 zile pe anul trecut + CO pe anul 2012


ART. 148
(1) Efectuarea concediului de odihnã se realizeazã în baza unei programãri colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupã caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programãrile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programãrile individuale. Programarea se face pânã la sfârşitul anului calendaristic pentru anul urmãtor.
(2) Prin programãrile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncã.
(3) Prin programare individualã se poate stabili data efectuãrii concediului sau, dupã caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadã care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuãrii acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat sã stabileascã programarea astfel încât fiecare salariat sã efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrãtoare de concediu neîntrerupt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna taky_mika taky_mika buna dimineata.am si eu o intrebare ,poate sa-mi raspunda cineva?sunt angajata cu contract de muncadin 21 mai 2009 deci am 2 luni vechime dupa 3 luni am ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)