avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

buna dimineata.am si eu o intrebare ,poate sa-mi raspunda cineva?sunt angajata cu contract de muncadin 21 mai 2009
deci am 2 luni vechime
dupa 3 luni am dreptul la concediu de odihna si cate zille?
Cel mai recent răspuns: H.R. SUPORT , Consultant resurse umane 19:58, 19 Iulie 2009
cate zile de concediu ai prevzute in cim? la cate ai dreptul pentru un an?
Calculul se face cu regula de trei simpla
21 zile CO.....12 luni
x ...................3 luni
da, aveti dreptul la concediu , dupa calculul meu cca 11 zile pe 2009
..cititi va rog art din codul muncii de mai jos, va vor elucida :

Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Da, aveti dreptul la concediu de odihna. Vi se pot aproba zi toate zilele de CO pe anul asat, dar in situatia in care veti inceta mai repede de sfarsitul anului contractul d emunca, va trebui sa restituiti zilele luate in plus.
grace_r a scris:

Da, aveti dreptul la concediu de odihna. Vi se pot aproba zi toate zilele de CO pe anul asat, dar in situatia in care veti inceta mai repede de sfarsitul anului contractul d emunca, va trebui sa restituiti zilele luate in plus.


Cred ca trebui sa restituie indemnizatia aferenta zilelor de CO luate in plus ;)
:D Da, desigur, multumesc de corectare :)
Cateodata ar fi bine sa mai putem da si zilele inapoi :))

Alte discuții în legătură

Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna negut_dorina negut_dorina buna ziua.am 3 cazuri am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)