avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul voturi AG
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul voturi AG

Se dau 144 voturi prezente, AG este statutara deja de la 140 voturi.
Se supune la vot o decizie: 53 voteaza pentru, 91 se abtin, 0 contra.

Se considera votat respectivul punct sau nu (prin perspectiva 53 vs 0)?
Sau pentru a se aproba trebuie 144/2+1, in speta pentru a trece sint necesare 73 voturi indiferent de abtineri sau contra?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:54, 21 Martie 2012
Dar cei 91 de ce s-au abtinut? Ce hotarare s-a pus la vot?
conteaza dpdv legal ce decizie s-a supus la vot?
Luam discutia de la inceput, adica variatiuni pe aceeasi tema. Nu stiu unde vreti sa ajungeti.
Daca sunt indeplinite toate conditiile de convocare a membrilor, lucrarile AG pot avea loc, legal, daca in sala sunt prezenti 50%+1 dintre membri, daca nu, presedintele suspenda lucrarile si urmeaza procedura de reconvocare cu tot ”tacamul”, cand AG se poate desfasura indiferent nr. membrilor. AG fiind declarata statutara, pot fi luate hotarari legale, daca supuse la vot intrunesc conditia aprobarii majoritatii simple.
Nu stiu cum se procedeaza la dvs., oricum totul depinde de ce ati mai scris prin statut si ce hotarari alti mai adoptat inainte, tot in AG.
V-am spus si cu alte ocazii ca hotararile care se iau in AG sunt macar de doua feluri:
- hotarari in care se discuta si se aproba lucrari de investitii, reparatii, etc. in care contributia fiecarui membru este direct proportionala cu cota-parte indiviza de proprietate si atunci voturile fiecarui membru vor fi luate in considerare la fel; metoda este greoaie, cei care conduc AG trebuind sa stie exact c.p.i. a fiecarui membru, sa se faca adunarea pe ”caprarii”, sa se faca adunari de procente, o intreaga tevatura;
- hotarari care se discuta si se aproba in conditiile / de maniera 1 membru prezent = 1 vot ( pot sa va dau o multime de exemple); metoda este mai simpla, de aceea se prefera de catre majoritatea membrilor unei as. prop.
Deci depinde cum doriti sa lucrati in asociatie.
..............................
Opinia mea la exemplul dat in topic, nu inteleg exact ce vreti sa spuneti in:

Se dau 144 voturi prezente, AG este statutara deja de la 140 voturi.

Eu ziceam ca AG este statutara daca se indeplineste conditia de 50%+1, adica 73, indiferent daca acest 73 reprezinta voturi-procente sau voturi-membri si nu AG este statutara deja de la 140 voturi.

Daca aveti 53 voturi pentru, 91 voturi abtineri si 0 voturi contra, intr-o AG declarata statutara, atunci hotararea supusa votului va fi adoptata de catre cei prezenti si chiar nu mai conteaza de ce s-au abtinut ”cele 91 voturi”.



a) AG este statutara la 144 voturi prezente deoarece totalul este de 279. Deci jumatate+1 sint 140.

b) nu se precizeaza nimic special in statut deci se merge pe majoritatea simpla in numararea voturilor.

c) daca in AG sint 144 voturi nu inseamna ca sint 144 de persoane prezente! Unii detin 1 proprietate (1 vot) , altii detin 30 proprietati (30 voturi).

d) Jumatate+1 din numarul de voturi prezente (144) este 73

Revin la intrebare:

"Daca o hotarire (gen investitie in reparatii) se voteaza cu 53 pentru, 91 impotriva, 0 contra, atunci este aprobata sau nu?"

53+91+0 = 144 voturi prezente
Dpvd sunteti statutari voturile care se i-au in functie de voturile pro si contra in care decide hotararea A.G. , cei care s-au abtinut au avut popsibilitatea sa isi exprime optiunea dar au lasat pe altii sa decida deci se supun hotararii generale .
Prin urmare daca cei 91 s-au abtinut atunci poate fi facuta lucrarea .

Alte discuții în legătură

Majoritate simpla ContSters30587 ContSters30587 Salutare tuturor. Va supun atentiei urmatoarea problema la care eu deja am auzit 2 pareri. Avem 25 persoane care voteaza. 10 pentru, 5 impotriva si 10 ... (vezi toată discuția)
Descarcarea de gestiune ENGFULL ENGFULL am o problema de interpretare ...... cf legii 31/1990 m-brii CA si directorii nu pot vota descarcarea de gestiune pot vota insa situatiile financiare ... (vezi toată discuția)