avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formare profesionala

Sunt angajat la o firma si in anul 2011 am beneficiat de cursuri de formare profesionala. Am semnat acele acte aditionale la contractul de munca fara nicio ezitare pentru ca imi placea unde lucram si era si in interesul meu sa am un loc stabil de munca pe o perioada de trei ani. Insa de curand atelierul unde lucram s-a inchis si mi s-a propus sa lucrez pe un post mult inferior pregatirii mele. Mentionez ca firma angajatoare nu a modificat nimic in actele de angajare chiar daca m-au pus sa fac cu totul altceva decat activitatile pentru care fusesem angajat si semnasem. Acum vreau sa demisionez pentru ca nu pot sa lucrez pe acelasi post cu un muncitor calificat eu fiind inginer. Este legal ce face firma angajatoare? Ma poate obliga sa ii restitui banii in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 24 Martie 2012
1. Luati legatura cu ITM si faceti o sesizare in acest sens.
2. Mergeti si cu exemplarul dvs. din contractul de formare profesionala sa verifice ITM daca in situatia dvs. mai aveti obligatii fata de angajator.
Sesizarea la ITM nu are de ce s-o faca .. nu vad nicio incalcare a legislatiei muncii in sensul postat de catre user ... ITM-ul nu are in atributii verificarea legalitatii actelor incheiate intre angajati si angajatori ...acesta este rolul instantei de judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Prin Legea nr. 51/2012 se modifica Legea nr. 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii si, printre altele, Inspectia Muncii are si atributia de a concilia conflictele de munca declansate la nivelul unitatilor.

2. Macar si pentru atat ITM poate interveni sa vada daca conflictul declansat intre salariatul respectiv si angajator, datorat contractului de formare profesionala, poate fi aplanat.
Nu intra in categoria acelor conflicte despre care se face referire in lege ... cunosc destul de bine aceste atributii si stiu despre ce este vorba ... prin urmare, in speta, nu este vorba despre niciun conflict ... este vorba ca lucreaza pe acelasi post cu un muncitor calificat userul fiind inginer

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. In cele spuse de user era vorba de aspecte care pot duce la un conflict de munca si care fac obiectul interventiei ITM:
- neintocmirea unui act aditional la CIM pentru modificarea locului de munca;
- posibilitatea ca in cazul demisiei sa fie pus sa plateasca cheltuielile de scolarizare (desi nu lucreaza pe un post pentru care a fost scolarizat).

2. Nu ar fi mai bine ca ITM sa previna conflictele de munca (ca de solutionat dupa aceea nu o face, te trimite la Tribunal)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Clauza pt 4 ani niculinu niculinu cata valabilitate au clauzele acestea de tip trebuie sa lucrezi la mine 4 ani? avand in vedere ca ei nu isi indeplinesc promisiunile de angajatori? pot sa ... (vezi toată discuția)
Contract aditional ovidiu v muntean ovidiu v muntean Am semnat un contract aditional la CIM,referitor la o ''scolarizare'' la firma mama din Germania.De fapt era transferul unei capacitati de productie in Ro.In ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala Danymyx Danymyx Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un sfat: in urma cu trei ani m-am angajat la o firma si am incheiat o intelegere cum ca firma plateste scolarizarea mea in ... (vezi toată discuția)