avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire pe apartament confiscat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire pe apartament confiscat

Buna seara,
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez ca sa-mi pot recupera valoarea apartamentului confiscat prin sentinta unui tribunal militar în perioada comunista. Am fost condamnat la închisoare cu confiscarea averii pe motiv de neînapoiere în tara la sfârsitul contractului de lucru în strainatate.
Multumiri
Cel mai recent răspuns: coser , utilizator 20:04, 1 Aprilie 2012
Stimat forumist,

Evident, în funcție de speța dvs, puteți încerca - urgent, expiră termenul în curând - obținerea unei despăgubire pe Legea 221/2009. Deși nu mai puteți obține daune morale, dacă demonstrați o condamnare politică, se mai pot obține daune materiale, iar confiscarea averii se încadrează la acestea.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
andreigrigoriu, moderator
Multumesc ptr ajutor,

Credeti ca o condamnare - la închisoare + confiscarea averii - de catre un Tribunal Militar ptr neîntoarcerea în tara poate fi considerata o condamnare politica? Nu am facut nici o actiune politica împotriva statului si nici n'am cauzat daune materiale deoarece mi-am îndeplinit în totalitate misiunea de serviciu.
Stiu și eu ce să vă spun, domnule, având în vedere că pe Legea 10 a expirat de mult termenul?

Eu unul aș încerca să demonstrez plecarea pe motive politice, mai ales că Legea 221 este scutită de taxe de timbru.

Când am vorbit despre daune materiale m-am referit la ale dvs - confiscarea averii.

Vreti sa spuneti ca motive politice m'au determinat sa nu ma întorc ? Motivele politice au existat anterior condamnarii mele ? "ce a existat mai întâi, oul sau gaina ?"

Ca multi indivizi din acea epoca, fara o activitate politica de nici un fel, m'am trezit condamnat de catre un Tribunal Militar. Gestul meu în sine, prin faptul ca am ales alt regim politic, a fost considerat un gest politic ?
Daca art. in baza caruia ati fost condamnat nu este incadrat de drept in Legea 221/2009 ca avand caracter politic, puteti solicita instantei sa constate caracterul politic al condamnarii.
In ce priveste apartamentul confiscat, Legea 221/2009 este in fapt o repunere in termen pentru despagubiri. Chiar daca a expirat termenul prevazut in Legea 10/2001 si 247/2005, puteti solicita despagubiri materiale (art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea 221/2009).
Grabiti-va pentru ca expira cei 3 ani. Inceracti sa obtineti dosarul CNSAS.

Alte discuții în legătură

Legea 221/2009 DBOANDEA DBOANDEA Bunicul meu fost preot decedat in 1979 afost condamnat in 1959 la 8 ani de inchisoare, fost detinut politic.(art. 209 cp) Prin Sentinta Penala din oct ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 calemia calemia se mai poate introduce actiune in baza legii 221/2009? mentionez ca bunicii si tatal meu au avut domiciliul obligatoriu in baragan timp de 5 ani si ca in ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 vs art 404 cpc titi marina titi marina Poate cineva sa-mi spuna daca, in cazul condamnarilor politice cu confiscarea totala a averii, cererea de intoarcere a executarii silite se face NUMAI in baza ... (vezi toată discuția)