avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de arendare intre doua societati comerciale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de arendare intre doua societati comerciale

Pana acum am auzit doar de contract de arendare incheiat intre pers. fizica si firma. Oare este posila incheierea unui contract de arendare intre 2 firme??
Multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: PrimagraArad , utilizator 16:00, 7 Octombrie 2019
Da, daca ambele societati comerciale au declarate ca obiecte de activitate autorizate inchirierea bunurilor imobile proprii sau inchiriate (contractul de arenda este un contract de inchiriere)
lugano a scris:

Pana acum am auzit doar de contract de arendare incheiat intre pers. fizica si firma. Oare este posila incheierea unui contract de arendare intre 2 firme??
Multumesc anticipat pt. raspuns.

Arenda presupune un proprietar de paminturi (Land-lord) si un intreprinzator (Arendas).
Calitatea ca subiect de drept - persoana fizica ori juridica este opozabila ambelor parti.

Conform definitiei Codului Fiscal ARENDA este operatiune TAXABILA TVA (ceea ce este o aberatie facuta pentru "largirea bazei").
In atare situatie este de stiut ca apare o situatie HAZLIE (daca nu ar fi de plans) si anume ca ARENDASUL - contribuabil inregistrat in scop TVA - vatrebui sa colecteze TVA din cedarea unei productii la margine la tarla, cedare care nu este operatiune "cu plata" deoarece arenda reprezinta renta agricola a proprietarului de pamint (persoana fizica).

In România s-a mai întâmplat un fapt ciudat, s-a extins sensul ARENDEI si asupra altor ACTIVE, chestie care s-a eliminat prin "Noul" Cod Civil.

Contractul de arenda este reglementat de Legea nr. 16/1994 a arendarii, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin aceasta lege nu s-a abrogat si nu s-a inlocuit reglementarea Codului Civil ci a derogat numai in anumite privinte de la aceasta reglementare prevazand expres in art.26. ca "dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile legislatiei civile, in masura in care acestea nu sunt contrare prezentei legi."
Calitatea de arendator (sau cel care da in arenda) o poate avea ptrivit art.2 si art 3 alin. 19 fraza finala) din lege orice persoana fizica sau juridida ce detine legal bunuri agricole.
Calitatea de arendas o poat avea persoanele fizice( art.3 alin 2) si persoanele juridice- prevedere din art.3 alin.. care stipuleaza ca "arendaşii, persoane juridice, pot fi de naţionalitate română sau străină şi trebuie să aibă ca obiect de activitate exploatareabunurilor agricole şi să prezinte garanţiile solicitate de arendator"
Domnul Scalat, prevederile din codul fiscal referitor la arendare si taxarea acestei operatiuni dpdv al TVA sunt acestea:
Codul fiscal
ART. 141 Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
................
e) arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, cu următoarele excepţii:

1. operaţiunile de cazare care sunt efectuate în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

2. închirierea de spaţii sau locaţii pentru parcarea autovehiculelor;

3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;

4. închirierea seifurilor;


La care prevederi va referiti cand spuneti ca arendarea terenului este taxabila dpdv al TVA?
Pentru>adolfina pop<
Legea nr.16/1994 cumpletata si modificata(ultimadata in 2008) este EXPLICIT abrogata prin Legea nr.71/2011 art.230,lit.p.
Pentru >CrisB<
Va rog cititi art.130 CodFiscal, completat modificat la zi, si normele actualizate de aplicare ale acestiua.
Daca chestiunea nu era de interes general, cred, v-as fi remis mesaje private.

Alte discuții în legătură

Tva la plata in lei a arendei romeo200564 romeo200564 O societate comerciala plateste arenda in lei la diferite persoane de la care a arendat teren agricol. Societatea comerciala platitoare de TVA colecteaza TVA ... (vezi toată discuția)
Arenda firma cu profil agricol ramona chisalita ramona chisalita buna ziua. daca o firma a semanat floarea soarelui, iar arendasii doresc ulei in loc de seminte, poate firma sa achizitioneze respectivul ulei din comert ca ... (vezi toată discuția)
Inchiriere teren e_florin e_florin Sunt societate comerciala, platitoare de TVA si doresc sa inchiriez la o alta societate comerciala un teren pentru montarea unui panou publicitar. Se poate ... (vezi toată discuția)