avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Punere sub interdictie a majorului - instanta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Punere sub interdictie a majorului - instanta competenta, model de cerere, legislatia aplicabila

Am in famile o persoana de 28 de ani care sufera de o boala mintala dobandita la nastere (creierul ei dezvoltantu-se insuficient). Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1. ce instanta este competenta pentru solutionarea cereri de punere sub interdictie , judecatoria sect. 3 sau tribunalul Bucuresti?

2.imi da si mie cineva un model de cerere dar pe legislatia noului cod civil si catre cine trebuie adresata procuror sau instanta?

3.procedura puneri sub interdicti din cate am citit prin coduri sta in felul urmator in codul civil te trimite la codul de procedura civila iar codul de procedura spune ca articolele sunt abrogate de decretul 31 / 1954 care la randul sau este abrogat de noul cod civil .....imi poate spune cineva daca gresesc sau nu ?
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
gubithebest, utilizator
Cel mai recent răspuns: InaV , utilizator 22:56, 24 Octombrie 2012
Cererea de punere sub interdictie este de competenta judecatoriei de la domiciliul persoanei care urmeaza sa fie pusa sub interdictie, prin urmare cererea se adreseaza instantei de judecata iar nu procurorului.
Participarea procurorului la judecata si punerea concluziilor de catre acesta sunt obligatorii, conform art. 33 si 35 din Decretul 32/1954, articolele care au ramas in vigoare pana la data intrarii in vigoare a codului de procedura civila.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
ALINA CAUC, Avocat
3. Gresiti partial. Prin art. 230 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost abrogat in parte Decretul nr. 32/1954.
Art. 230
La data intrarii in vigoare a Codului civil se abroga:
.......................................
o) Decretul nr. 32/1954 pentru punerea in aplicare a Codului Familiei si a Decretului privitor la persoanele fizice si persoanele juridice, publicat in Buletinul Oficial nr. 9 din 31 ianuarie 1954, cu exceptia art. 30 - 43, care se abroga la data intrarii in vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila;
........................................
in cererea de punere sub interdictiei pot sa cer si acordarea tutelei ? multumesc pentru sfaturi
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
gubithebest, utilizator
Si cu ce greseste partial caucalina,ca nu ma prind?!:hm:
Rugamintea mea este sa cititi cu atentie intrebarea nr. 3 din mesajul lui gubithebest. Raspunsul meu este adresat acestuia.
...imi poate spune cineva daca gresesc sau nu ?

Alte discuții în legătură

Procedura instituire tutela ceruta de copil pentru parintele bolnav de alzheimer DanyD DanyD Imi puteti spune va rog frumos care este procedura de instituire a tutelei ceruta de copil pentru unul din parinti bolnav de alzheimer, dupa Noul Cod ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie - model de cerere dumiras dumiras ma puteti ajuta cu un model de cerere de punere sub interdictie adresata procurorului , a unei persoane internata intr-un centru de recuperare neuropsihica (vezi toată discuția)
Instituire tutela pe noul cod civil LawLaura LawLaura Mi-ar putea oferi cineva un model pentru instituire tutela pe Noul Cod Civil. Ideea ar fi urmatoarea: bunica este grav bolnava, in patul de spital, nu poate ... (vezi toată discuția)