avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartire procentuala spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartire procentuala spatiu comun

Sunt proprietarul unui apartament de 2 camere intr-un bloc nou cu o singura scara si parcare subterana. Problema este ca la intocmirea documentatiei blocului impartirea spatiilor comune nu s-a facut bine iar in momentul de fata 6 locatari beneficiaza de 9 locuri de parcare in subsolul blocului (au fost achizitionate contra sumei de 9 mii euro/locul de la constructor) iar rampa de acces in parcarea respectiva are statut de spatiu comun fiind delimitata cu o bariera a carei telecomanda o au doar cei care parcheaza in subteran. Totul pare oarecum normal pana acum dar necazul e ca odata cu definirea rampei acces ca spatiu comun ne parvine tuturor si obligativitatea de plata pentru instalatia de degivrare de aprox 10kwh care in lunile de iarna incarca considerabil factura de energie electrica pe parti comune, mai bine zis e cel mai mare consumator de pe partile comune (suntem 42 de apartamente 2 cam si garsoniere). Tot pe acea rampa se realizeaza si accesul femeii de servici (de doua ori pe saptamana cate o jumatate de ora) la ghena pentru a ridica cele 5-6 tomberoanele - asta ar fi complicatia cea mai mare. Ma intereseaza daca exista o formula legala de impartire procentuala a acelui spatiu comun astfel incat in urma instalarii unui contor pasant sa putem plati toti locatarii un procent din costurile aferente rampei si restul sa revina doar proprietarilor de locuri de parcare subterane. Procentul consider ca se poate stabili de comun acord intre locatari si proprietarii parcarilor. Suntem constituiti intr-o asociatie de proprietari dar in cazul de fata interesele nu sunt tocmai convergente. Va multumesc anticipat pentru orice sfat
Cel mai recent răspuns: Marcel_Savu , utilizator 09:12, 12 Aprilie 2012
Acest procent nu este reglementat nicaieri.
Tot acest aranjament il puteti face in cadrul asociatiei, asa cum ati spus, prin montarea unui contor de curent electric special pentru parcare (in integralitate, nu numai pentru degivrarea rampei).

Ori se monteaza un contor separat,ori va puteti intelege cat reprezinta din factura consumul pentru parcarea din subsol.
Beneficiarii directi ai rampei invoca ghena ca motiv pentru plata in functie de cota parte indiviza si ramanerea rampei la cheltuielile comune. Degivrarea respectiva poate consuma pana la 80 RON / zi, e de inteles de ce sunt reticenti in a rezolva aceasta problema. Propunerea mea "generoasa" e sa platim toti la comun (consumul aferent degivrarii inregistrat pe contorul pasant) procentul reprezentand zilele in care folosim rampa pentru ridicarea gunoiului pentru ca ghena e comuna (8-9 zile pe luna, ar veni un 30% din lunile de iarna) iar diferenta sa si-o imparta ei cum cred de cuviinta. Intrebarea mea ar fi fost: exista cumva posibilitatea rezolvarii amiabile a problemei in cadrul asociatiei sau avem nevoie de cineva din afara care sa arbitreze problema? Administratorul (care are si el un loc in parcare - adica nu e deloc impartial) invoca legea 230/2007 care il impiedica sa incaseze bani in urma unei eventuale intelegeri intre locatari. Cunoasteti cumva o formula prin care s-ar putea plati legal si corect in aceasta situatie?
V-am raspuns putin mai devreme ca va puteti intelege cat reprezinta consumul subsolului.La noi in condominiu,din total factura energie electrica 70% reprezinta consumul ascensorului (si nu este platit de cei de la parter si etajul 1) si 30% cosum electric pentru iluminat scara si subsol (fara boxe sau alte activitati).
Multumesc, o sa revin cu deciziile care se vor lua

Alte discuții în legătură

Mod calcul al fondului de reparatii pentru trotuar, rampa masini… Diana8913 Diana8913 Buna ziua! In blocul in care locuiesc, un bloc nou, dar nu este in cadrul vreunui complex cu spatii verzi etc, membrii de comitet tot hotarasc reparatii si ... (vezi toată discuția)
Parcarile subterane se cuprind in cpi? plata consumului electric aferent spatiul din subsol se plateste la comun daca nu exista contor separat? utilizator-1 utilizator-1 buna seara, intr-un ansamblu nou de apartamente cu spatii de parcare in subsol ce apartin unui anumit nr,de proprietari, cu cadastru si cuprinse in contractul ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza wawri wawri Locuiesc intr-un bloc cu parcare in subsolul cladirii. Unele spatii de parcare sunt cumparate de proprietari ai apartamentelor din bloc, altele au ramas ale ... (vezi toată discuția)