Buna seara
Sunt cadru didactic si doresc sa ma pensionez anticipat incepand cu 01 sept. 2012. M-am nascut la 24 august 1955 si lucrez de la 01 august 1979. Daca se poate sa ma pensionez va rog sa imi spuneti care vor fi penalizarile?
Multumesc.
1. Pentru o femeie nascuta in august 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Dvs. puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 2 luni, in octombrie 2015.
3. Pentru ca ati realizat (si depasit) stagiul complet de cotizare puteati sa solicitati pensie anticipata partiala la 55 de ani si 2 luni, adica in octombrie 2010.
4. - Daca solicitati pensie anticipata partiala cu data de 01.09.2012 pensia va fi diminuata cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare (36 x 0,75% = 27%).
- La data cand veti indeplini conditiile pentru pensie pentru limita de varsta (24.10.2015) se va transforma pensia anticipata partiala in pensie pentru limta de varsta si se elimina diminuarea.
Buna seara
Va multumesc pentru raspuns.
Mai am o intrebare:
Statutul de pensionat anticipat partial In Romania se poate cumula cu cel de salariat cu timp partial intr-un alt stat din Uniunea europeana?
1. Legea 263/2010 ne spune care sunt pensiile care se pot cumula cu alte venituri profesionale pentru care se retine contributia pentru pensie:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...
2. Dvs. nu va regasiti in nici una din situatiile de mai sus deci nu puteti cumula pensia anticipata partiala cu un venit salarial (chiar daca acesta este obtinut intr-o alta tara - legea nu face aceasta distinctie).
Cim pensionar
otto2009
Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)