avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrare cladire si utilaje
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrare cladire si utilaje

Buna ziua.

In contabilitate a fost inregistrata initial o cladire cu tot cu utilaje( a fost preluata de la institutia ierarhic superioara). Nu s-a cunoscut valoarea detaliata a cladirii si a utilajelor. In HG 1705 figureaza practic decat cladirea, deoarece unitatea de masura este in m2.
In anul 2010, unitatea noastra a efectuat reevaluarea cu un evaluator autorizat care a reevaluat decat cladirea.
In cursul anului curent se realizeaza modernizarea acestui obiectiv( mentionez faptul ca este vorba de o centrala termica).
Problema care apare este legata de inregistrarea utilajelor, deoarece ele nu apar inregistrate. Se poate da o valoare acestora( stabilita de catre un expert ) pentru ca apoi sa fie casate?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 11:27, 26 Aprilie 2012
Daca aceste utilaje de care vorbiti sunt parti componente ale centralei( cazane, pompe, hidrofoare, etc) constituie un singur mijloc fix. Daca in acesta cladire sunt in functie si alte utilaje care nu au legatura directa cu centrala termica(strung, polizor, aparat de sudura, etc) acestea vor fi inregistrate separat. In practica, datorita perioadelor diferite de amortizare(cladirea 20-25 ani, celelate componente 5-8 ani), datorita nevoii de modernizare se face evaluarea pe parti componente si se inregistreaza separat.


Buna ziua.

Va multumesc pentru raspuns. Problema este ca a fost o singura inregistrare in contabilitate, ca- centrala termica -, suma ce cuprindea atat utilajele cat si cladirea( necunoscandu-se valoarea separata a cladirii si a utilajelor ). In momentul cand s-a facut reevaluarea, s-a tinut cont decat de cladire si s-a dat valoare decat cladirii( asa cum reiese din fisa de evaluare intocmita de catre expertul evaluator ).
De aceea, ma gandeam ca ansamblul componentelor centralei termice sa fie inregistrate separat ca utilaje, fara sa li se mai calculeze amortizarea si sa le valorificam la fier vechi.
Merge si asa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladiri ContSters45935 ContSters45935 Buna ziua! Va cer ajutorul in urmatoarea problema: O Asociatie crestina (nu suntem Asociatie religioasa, neavand numarul de membrii necesar pt. aceasta forma ... (vezi toată discuția)
Urgent:reevaluare cladiri balint lucia balint lucia Am o cladire care a fost achizitionata in anul 2007 la val.de 520000 lei, iar in anul 2009 s-a marit valoarea cu 60.000 ca urmare a modernizarii.In anul 2012 ... (vezi toată discuția)
Achizitie depozit - firma neplatitoare de tva dana_1985 dana_1985 Buna, va rog frumos sa ma ajutati cu o monografie contabila pt. o firma neplatitoare de tva ,care a achizitionat un depozit in val. de 70000 lei. Dar la firma ... (vezi toată discuția)