avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program redus - drepturi banesti, pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program redus - drepturi banesti, pensie

Afecteaza reducerea timpului de munca de la 8 ore la 7 ore salariul si vechimea in munca (in vederea stabilirii dreptului la pensie)?
Daca da unde se prevede acest lucru, daca nu la fel, unde se prevede acest lucru.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:55, 27 Aprilie 2012
Afecteaza punctul de pensie.
legea 263/2010 art.3 alin.1 lit l) punctaj lunar - numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica;
ce pot face salariatii carora li se micsoreaza in acest fel punctul de pensie (sau angajatorul?)
Nu afecteaza cu nimic ... timpul de munca nu afecteaza valoarea punctajului ... cuantumul salariului primit afecteaza acest lucru.

Reducerea timpului de munca poate afecta sagiul de cotizare la somaj si nu la pensie ...
Angajatorul sa nu scada salariul si angajatul sa nu accepte scadera salariului prin reducerea timpului de munca. Cand acceptati un compromis cu angajatoru trebuie sa va ganditi nu la gastigul de moment (de ex. plata diferentei la negru) ci si la pierdera dv. in viitor.
Nu aveti ce face, calculul punctajului se face la salariul lunar pe care il aveti declarat. Asa ca rezolvarea este la angajator si angajat prin negocierea directa a clauzelor contractuale.
Daca a scazut timpul de munca si salariul a ramas in CIM la fel ca pentru 8 ore nu se intampla nimic cu punctajul.
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
ContSters42179, utilizator
care este baza legala a raspunsului dat de freelis

Alte discuții în legătură

Cim part time si vechimea in munca Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua .As dori sa stiu daca mai sunt in vigoare prevederile OUG 65/2005,astfel : \'\"Incepand cu data de 1 iulie 2005 , perioada in care o persoana a ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca CATALENA CATALENA Hristos a inviat ! Va deranjez cu o mica intrebare :) Daca un salariat are incheiat un contract individual de munca pe perioada nedeterminata insa cu 2 ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti cum sa calculez vechimea unui salariat care a lucrat, timp de 3 ani 7 luni 20 zile , 2 ore/zi. (vezi toată discuția)