avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil

Ziua buna!
Am si eu o dilema....
Am avut o relatie neoficializata, din care a rezultat un copil....
In timpul relatiei am pierdut locul de munca, fapt ce a dus la deteriorarea acesteia.... ne-am despartit, iar copilul a fost trimis de catre fosta la parintii ei!
Am incercat sa il contactez prin intertmediul acesteia, dar pretentiile ei erau strict de natura financiara! IMI DAI BANI, ITI TRANSMIT FOTOGRAFII... eventual, cand vine prin Bucuresti, il poti vedea...
am acceptat acest "santaj"... fiind intr-o situatie financiara mai precara, nu am putut "onora" toate pretentiile financiare ale doamnei... in luna ianuarie am reusit sa ma angajez, primii bani primindu-i in luna martie, cand am facut o depunere in contul fostei...
In acest moment, fosta a angajat un avocat, solicitand exercitarea autoritatii parintesti doar de catre ea!
Mentionez ca nu am cazier, nu am comportament violent, sunt absolvent de studii superioare....singura vina fiind ca nu am bani:D
As dori sa stiu ce sanse are sa obtina ceea ce doreste.
Nu stiu daca sunt relevante urmatoarele aspecte:
1. A fost schimbat domiciliul minorului, fara acordul meu.
2. A solicitat in instanta un martor.... pot invoca date privind moralitatea sau situatia familiala a martorului? este relevant faptul ca persoana respectiva a mai figurat ca martor al fostei in alt proces?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:40, 29 Aprilie 2012
Din cate am inteles in acest moment exista pe rolul instantei o actiune prin care mama cere incuviintarea exercitarii autoritatii parintesti exclusive.
Ar trebui sa precizati cate termene de judecata a avut acest dosar.

Puteti face si dvs o cerere reconventionala prin care sa solicitati respingerea actiunii reclamantei, stabilirea domiciliului minorului la mama si acordarea unui program de vizitare de catre dvs a copilului.

Conform noului Cod Civil intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, regula este exercitarea autoritatii parintesti in mod comun de catre ambii parinti - art.397.
Potrivit art.398 - daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul din parinti. Prin urmare, conform actualei reglementari, numai in cazuri de exceptie se exercita autoritatea doar de catre unul dintre parinti.

Cu privire la martor, in principiu va puteti opune a fi audiat precizand instantei pentru ce motive va opuneti, dar instanta este cea care va hotari daca il audiaza sau nu. De principiu, in astfel de cauze martorul ar trebui sa fie un membru al familiei sau o persoana apropiata care sa aiba cunostinte directe si personale despre unele situatii sau intamplari din viata minorului.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Pana acum a exista un singur termen....eu am spus ca sunt de acord cu stabilirea domiciliului minorului la mama, am adus o adeverita de salariu si am spus ca doresc stabilirea de catre instanta a unui program de vizita.
Avocata partii adverse a spus ca fosta solicita exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama.
REFERITOR LA MARTORI:
1. poate fi o prietena a ei, pe care am vazut-o de 3 ori cate 2 minute in 4 ani
2. poate fi mama ei... la care este lasat copilul
Un alt aspect este faptul ca mama fostei a fost pensionata pe motive medicale (depresie), iar tatal ei este banuit de o tentativa de suicid. Pot folosi aceste date in instanta, pentru a demonstra ca exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama nu este o solutie buna?
Am senzatia ca ati pierdut " startul " in acest proces.
1.Trebuia sa formulati intampinare pe calea careia sa aratati care sunt motivele pentru care nu se impune ca execitarea autoritatii parintesti sa apartina doar mamei.
2.Trebuia sa formulati si o cerere - recoventionala timbrata corespunzator, pe calea careia sa solicitati ca instanta sa dispuna exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti si sa solicitati stabilirea unui program de vizita al minorului cu expunerea modalitatii de vizitare a minorului.
3. In dovedirea celor de mai sus, trebuia sa solicitati proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu 2 martori,interogatoriul reclamantei, ancheta psihosociala la ambele domicilii.
A spune, afirma ceva oral in instanta nu echivaleaza cu a solicita pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru orice aparare formulata si implicit orice solicitare ( formulate in scris), se propun probe.
In privinta martorilor propusi de reclamanta, este dreptul acesteia sa propuna martori pe cine doreste, la fel cum si dvs. aveati aceasta posibilitate.
In astfel de dosare nu este admisibila audierea rudelor si afinilor pana la gradul 3 inclusiv ( asta pentru ca vad ca pomeniti ceva de mama reclamantei).
In privinta ultimei intrebari, a avea date, insa nu si probe pentru cele afirmate este egal cu 0.
Va multumesc... o sa bantui dupa probe!#-o
In principiu, rudele nu pot fi ascultate ca martori, insa in cazul de exceptie prevazut de lege la art.109 CPC vor putea fi ascultate si acestea. De altfel, este si normal sa fie aşa de vreme ce rudele cele mai apropiate au cunoştinţe despre relaţiile dintre soţi, dintre aceştia si copii lor, despre situatia particulara a fiecarui minor.
Parerea mea este sa depuneti si in scris (daca nu ati facut-o deja) cele afirmate anterior şi sa solicitaţi şi dvs probe. Nu este tarziu sa o faceti la al doilea termen de judecata.

Alte discuții în legătură

Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)
Audiere minor in varsta de 5 ani??? marap marap Buna ziua! Este posibila si practicabila incuviintarea audierii unei minore de 5 ani? Este vorba de o actiune de exercitare a autoritatii parintesti a tatalui, ... (vezi toată discuția)
Proces executare silită drept de vizită. pot cere în apel respingerea cererii de audiere a minorului? cezar2017 cezar2017 Buna ziua, Am facut o executare silita pentru nerespectare program vizita minor.Debitorula fost somat si trebuie sa plateasca o suma de bani ca cheltuieli ... (vezi toată discuția)