avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca pentru detasati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca pentru detasati

Daca un cadru didactic este detasat la o alta unitate scolara pentru un an scolar, acestuia i se incheie contract de munca pe durata determinata de catre unitatea scolara la care este detasat?
Cum se opereaza in REVISAL, daca contractul de munca este suspendat din initiativa angajatorului si care este temeiul legal pentru incheierea contractului individual de munca care se incheie de catre unitatea scolara unde isi desfasoara activitatea cadrul didactic detasat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 2 Mai 2012
Pe durata detasarii, contractul individual de munca incheiat cu unitatea de la care se dispune detasarea se suspenda. Pe durata detasarii de un an, conform CCMUN pe anii 2011-2014, cadrul didactic va primi o indemnizaţie egala cu 50% din salariul de baza zilnic, proportional cu numarul de zile ce depasesc primele 30 de zile neintrerupte de detasare. Indemnizatia este platita de unitatea la care este detasat angajatul. Daca la aceasta unitate drepturile echivalente sunt mai mari, atunci angajatul va beneficia de drepturile cele mai favorabile lui.
Unitatea la care se dispune detasarea va trebui sa intocmeasca adrese de solicitare/acceptare a detasarii (2 exemplare), precum si adeverinte de detasare (2 exemplare), care se depun la ITM in termen de 5 zile de la data perfectarii actelor, pentru a fi certificate.

In REVISAL, unitatea de la care este detasat angajatul va mentiona ca angajatul are contractul individual de munca suspendat pe motiv de detasare. Unitatea la care va fi detasat angajatul va trebui sa mentioneze in REVISAL existenta documentelor de detasare, precum si faptul ca se achita o indemnizatie de detasare.


Redau mai jos cateva repere legislative:

Codul muncii:

"ART. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) pe durata detasarii;"

"Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca."

"ART. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat."

"ART. 34
(3) Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza si se transmite inspectoratului teritorial de munca in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, salariul, sporurile si cuantumul acestora, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca."

CCMUN 2011 - 2014

"ART.46.
Salariaţii unităţilor trimişi în detaşare beneficiază de drepturile de delegare prevăzute la art. 45. În cazul în care detasarea depăşeşte 30 de zile consecutive, în locul diurnei zilnice se plăteşte o indemnizaţie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizaţie se acordă proporţional cu numărul de zile ce depăşeşte durata neîntreruptă de 30 de zile."

"ART.47.
Persoanele detasate îşi menţin toate drepturile pe care le-au avut la data detaşării, cu excepţia celor privind igiena şi protecţia muncii, chiar dacă la locul de muncă unde sunt detaşate acestea nu se mai regăsesc. Dacă la locurile de detaşare, drepturile echivalente au niveluri mai mari sau se acordă şi alte drepturi, persoanele detaşate beneficiază de acestea, inclusiv de toate drepturile privind protecţia şi igiena muncii, corespunzătoare noului loc de muncă."

@ Cernat Roxana Ana
1. De la 01.01.2011 nu exista CCMN ... prin urmare, referirea la un act care nu a intrat in vigoare nu-si are sensul (CCMN 2011-2014)

2. De la 01.01.2011 nu se mai depune spre vizare la ITM acte ca urmare a abrogarii Legii nr.130/1999 prin OUG nr.123/2010 .. iar institutiile publice , in afara REVISAL-ului, nu au depus niciodata acte spre vizare la ITM.


@ Ioana68
1. Nu se incheia niciun alt act c.i.m. in acest caz ... salariatul va presta munca in baza deciziei de detasare ... Ca natura juridica detaşarea reprezinta o cesiune temporara şi parţiala a contractului individual de munca între doi angajatori.
Art.52 alin.1 lit.d C.mun. dispune ca, pe durata detaşarii contractul individual de munca încheiat între salariat şi angajatorul care îl detaşeaza poate fi suspendat... nu este obligatorie suspendarea ...

2. In REVISAL, potrivit HG nr.500/2011, opereaza numai angajatorul de unde este detasat salariatul ..astfel:
Art.4 din HG nr.500/2011 prevede:
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
.......
e) pentru salariatii detasati, angajatorul de baza completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii.
.....
@ freeelis
Multumesc.
@Ioana68
Intr-adevar, observatiile facute de @freeelis raspund intrebarilor dumneavoastra.
Multumesc. Asa am considerat si eu pana cand a aparut metodologia privind mobilitatea personalului didactic pentru anul scolar 2012-2013, unde mentioneaza ca personalului didactic detasat i se incheie contract individual de munca pe durata determinata.
Ceea ce cred ca contravine Codului muncii, daca luam in calcul cazurile in care se pot incheia contracte individuale de munca pe durata determinata. Nu mai stiu cum se incheie contractul individual de munca, dupa cate stiam eu, un contracti individual de munca se incheie in baza Codului Muncii, acesta este baza pentru aplicatia REVISAL.Ce sa mai inteleg?
Acea metodologie ar inseamna urmatoarea procedura :
1. suspendarea c.i.m. la angajatorul care detaseaza
2. incheierea unui nou c.i.m. la angajatorul unde este detasat - c.i.m. incheiat pe durata determinata, adica pe perioada detasarii
3. incheierea detasarii = incetarea c.i.m. la angajatoru unde este detasat si incetarea suspendarii la angajatorul de unde este detasat
3. Suspendarea sau detasarea in REVISAL se opereaza in baza Codului Muncii si nu a altor acte normative ...

Alte discuții în legătură

Salariu detasati sclippi sclippi Buna ziua! Apelez la bunavointa celor care stiu sa imi dea un raspuns. Firma 1 detaseaza la firma 2 un salariat. De la 1 ianuarie 2014 se modifica ... (vezi toată discuția)
Transmitere prelungire detasare in revisal Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Cum se opereaza in Revisal prelungirea detasarii unui salariat?A fost detasat la o soc.1 an,s-a luat acordul salariatului pentru prelungire cu inca 6 ... (vezi toată discuția)
Detasare strainatate ContSters68307 ContSters68307 Buna ziua, Imi puteti spune daca angajatorul are obligatia inregistrarii in Revisal a suspendarii CIM pe durata detasarii unui salariat intr-o alta ... (vezi toată discuția)