avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - angajati
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - angajati

Buan ziua.

Cati angajati pot avea pe pfa, si in ce regim? acelasi ca si la SRL-uri? Ma refer aici la CAS,somaj,pensii,etc atat din punctul de vedere al salariatului cat si al angajatorului (pfa-ul).

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: EmiB , utilizator 11:46, 23 August 2012
Nu puteti sa angajati terte persoane cu contract de munca pe PFA.In acest sens vedeti art.17 din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 328 din 25.04.2008:

Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.

Puteți avea oricâți angajați doriți. PFA poate angaja alte persoane, încheind contracte de muncă. Există o singură condiție pentru asta (v. textul menționat de d-na avocat): nu puteți angaja persoane pentru desfășurarea activității pentru care ați fost autorizată.

Exemplu: să zicem că aveți autorizare pentru traduceri (CAEN 7430) sau pentru contabilitate (CAEN 6920); nu puteți angaja pe nimeni pe postul de traducător (COR 244406; 347118), respectiv, de contabil (COR 343302). Puteți angaja, în schimb, o persoană care să se ocupe de curățenie, un specialist IT etc. Fiind vorba de un contract de muncă, sunt aplicabile toate cerințele specifice legislației muncii (înregistrare la ITM, plata contribuțiilor sociale efectuată de angajator etc.).

Dacă doriți ca "angajații" să presteze aceeași activitate ca și cea pentru care aveți autorizarea, nu puteți folosi contractul de muncă. În acest caz, singura soluție legală este ca și respectivele persoane să fie PFA pentru aceeași activitate și să încheiați cu ele contracte de colaborare (v. articolul 16 din OUG 44/2008). Tehnic, aici e vorba de un simplu contract comercial, pentru care nu există limitări (de tipul celor de la contractul de muncă). Sunteți parteneri de afaceri, nu există raport de subordonare, se emit facturi, fiecare își plătește propriile impozite etc.
a_k,

excelenta explicatie, pe intelesul meu!

Multumesc!
In conditiile legislatiei actuale 2011 pot sa angajez o persoana care sa aiba acelasi domeniu de activitate ca cel pe care am autorizatie si aceasta sa presteze munca in cadrul PFA-ului meu?
In contextul mentinerii crizei economico-financiare actuale din Romania, care a afectat si afecteaza in continuare sectorul economic,

avand in vedere nevoia stringenta de redresare economica in conditiile actualei crize economice mondiale, resimtita in mod drastic si la nivelul economiei nationale,

in vederea eliminarii dificultatilor intampinate de persoanele fizice autorizate titulari ai contractelor de finantare din fonduri europene nerambursabile, care potrivit reglementarilor in vigoare nu pot face angajari de personal cu consecinte asupra derularii contractelor si dezvoltarii afacerii,

avand in vedere necesitatea luarii in regim de urgenta a unor masuri de stimulare a mediului de afaceri si a accesului la noi locuri de munca, marirea ritmului de crestere economica prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat si plata contributiilor aferente acestor noi locuri de munca, actiuni ce conduc la diminuarea efectelor crizei economice,

tinand cont ca aceste masuri constituie o situatie extraordinara si vizeaza interesul general si imediat,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ARTICOL UNIC

Articolul 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“ART. 17

(1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.”

2. Dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

“(3) PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.”

Alte discuții în legătură

Pfa - ce lege reglementeaza angajarea personalului? lolomi lolomi Prin ce lege sau ordonanta se reglementeaza angajarea de personal pentru pfa? (vezi toată discuția)
Infiintare pfa si denumire functii adiacente nemmo nemmo Buna ziua. Doresc sa infiintez un PFA pentru infiintarea unui bussiness in domeniul IT (subdomeniile Software si Hardware). Firma va avea 3 membri : un ... (vezi toată discuția)
Instructor auto pfa poate face angajari? viorelus viorelus Instructorul auto autorizat PFA poate angaja un instructor auto incepator cu atestat valabil? (vezi toată discuția)