avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Clarificare incadrare si drepturi salariale
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Clarificare incadrare si drepturi salariale

Buna ziua,

Pe scurt situatia se prezinta in felul urmator:
Sunt persoana contractuala intr-una din primariile de provincie si chiar daca nu ma situez in categoria functionarilor publici (cand este vorba de drepturi), atunci cand a fost vorba de obligatii si de legile statului in vigoare la acea vreme am suportat o diminuare a salariului cu 25% (teoretic). Dar nu asta este problema.

In anul 1979, am absolvit o facultate, obtinand diploma de subinginer, functie sub care am activat pana la 31.08.2010 (urcand toate treptele ierarhice pana la subinginer gradul IA). La data mentionanta anterior, printr-o dispozitie a Consiliului Local si in urma completarii studiilor in aceeasi specialitate (am devenit inginer diplomat) a avut loc o transformare a postului in care activam, corespunzator perfectionarii studiilor. Ca urmare, din functia de subinginer gradul IA (ultima treapta, cea mai de sus), am coborat la inginer "baza" sau ultima gradatie cea mai de jos, luand-o iar de la capat, ca acum 30 de ani, numai ca pe "scara" inginerilor.

Intrebarea este urmatoarea: Continunand studiile in aceeasi specialitate (eu consider ca m-am perfectionat, totodata) si avand loc doar o transformare a postului, adaugandu-se astfel cateva sarcini specifice locului de munca, in plus, s-a procedat corect in cazul meu, luand-o iar de la baza si bineinteles cu salariul corespunzator "scarii" inginerilor ?!

Dar ceea ce urmeaza, mi se pare mai de neinteles:

Am functionat deci, din 01.09.2010 (ca urmare a unei dispozitii a Consiliului Local, precizam) ca inginer sau mai bine zis ca inspector de specialitate gradul II, gradatia 5 cu un salariu de 1374 de lei, pana la 31.12.2010. Incepand cu 01.01.2011, am activat tot in aceeasi functie, dar o data cu marirea de salariu in cuantum de 15 % de la inceputul anului 2011, salariul tarifar, care in cazul meu este egal cu cel de baza, a suportat o "crestere" negativa, astfel ca de la 1374 a "crescut" la 1184, salariu pe care il am si in prezent. In urma tuturor retinerilor (cas, somaj, etc.), restul de plata fiind de 883 lei, dar asta e alta poveste.

Intrebarea este urmatoarea: Este corect, ca in urma majorarii salariilor, printr-o hotarare de guvern, salariul sa suporte o "crestere" negativa, ca in cazul meu ?! Este totusi o hotarare de majorare si nu de diminuare a salariilor.

Cu speranta ca imi veti da un raspuns plauzibil la problema expusa, va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate si mult succes in activitatea dumneavoastra.

Cu stima si consideratie,
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
marinasimionescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:00, 7 Mai 2012
Legea 284/2010 prevede ca in cazul absolvirii unor studii de nivel superior celor in baza carora s-a facut incadrarea initiala, se va face incadrarea pe un post corespunzator nivelului studiilor absolvite, in gradul profesional imediat superior celui de debutant. Deci, incadrarea pare corecta. Ce nu mi se pare in regula (in lipsa altor date) este involutia salariului, intrucat aceeasi lege prevede ca, daca in cazul promovarii conform studiilor absolvite, salariul rezultat este mai mic decat ce avut anterior, se pastreaza salariul mai mare (cel de dinainte de promovare).
Buna ziua,

Imi cer scuze daca exprimarea mea nu a fost in totalitate pe intelesul dumneavoastra si cand afirm acest lucru vorbesc despre aceea involutie a salariului la care faceati referire in raspunsul dumneavoastra. In ceea ce priveste salariul avut dupa promovare, acesta a crescut cu 100 lei, adica de la un salariu de 1272 lei ( subinginer gr. IA, gradatia 5) la 1372 lei (inginer/inspector de specialitate gr.II, gradatia 5), Deci aici nu este nicio problema.

Ceea ce pentru mine ramane o mare nelamurire se refera la cea de a doua intrebare si anume daca este corect, ca in urma majorarii salariilor, acesta sa suporte o "crestere" negativa, ca in cazul meu ?! si anume de la 1372 lei salariu de baza lunar, avut la 31.12.2010 la 1184 lei salariu de baza lunar, rezultat in urma cresterilor salariale cu 15%, incepand cu 01.01.2011 (se stie ca incepand cu luna ianuarie 2011 a avut loc o crestere a salariilor bugetarilor cu 15%). ACEST LUCRU ESTE CORECT, INTRUCAT MIE NU IMI ESTE CLAR LA CE SALARIU S-A APLICAT ACEST PROCENT DE CRESTERE REZUTAND UN SALARIU MAI MIC CA INAINTE DE MARIRE?!

In completare, daca imi este permis, v-as mai adresa o intrebare: daca si cand as putea beneficia de o noua gradatie/treapta, avand in vedere ca sunt incadrata in aceasta functie (inginer/inspector de specialitate gr.II, gradatia 5) incepand cu data de 01.09.2010.


Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate si mult succes in activitatea dumneavoastra.

Cu stima si consideratie,:love::luck:



Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
marinasimionescu, utilizator
Nu se poate, ca dupa o majorare de 15% sa beneficiati de un salariu mai mic decat inainte de majorare. Procentul de 15% s-a aplicat la salariul de baza de care a-ti beneficiat la 31 dec. 2010. Cred ca cel mai bine ar fi sa cereti lamuriri in acest sens persoanei insarcinata cu salarizarea de la primarie.
Si mie mi se pare ceva dubios...afara de cazul in care vi s-ar fi retras vreun spor, nu avea cum sa existe o asemenea situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transformarea postului din subinginer in inginer. cum se face incadrarea in grila de salarizare ?! marinasimionescu marinasimionescu Buna seara, Dupa o vechime de 25 de ani ca subinginer, prin completarea studiilor de scurta durata cu inca 3 ani (am repetat anul al treilea pentru ca asa au ... (vezi toată discuția)
Care este salarizarea corecta ? revenire riv2016 riv2016 Actualmente ocup un post cu studii SSD, subinginer. Am terminat in acest an completarea studiilor si in institutia in care lucrez mi se propune o promovare ... (vezi toată discuția)
Salarizare conform legii-cadru nr. 153/2017 riv2016 riv2016 Asa cum spuneam si in contextul unei intrebari anterioare, imi desfasor activitatea intr-o institutie publica. Actualmente ocup un post cu studii SSD, ... (vezi toată discuția)