avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revocare discretionara beneficii salariale de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revocare discretionara beneficii salariale de catre angajator

Buna ziua,

Am o intrebare pentru specialistii in legislatia muncii.

Situatia este urmatoarea:

- Sant angajat la o companie de mai mult de 7 ani cu contract pe perioada nedeterminata.
- In iulie 2008, ca urmare a schimbarii rolului si pozitiei in organizatie, mi s-a acordat un spor compensator. Practic am trecut de la o schema de salarizare cu comision de vanzari la salariu fix.
- La acordarea acestui spor nu a fost semnat nici un act aditional la cotractul de angajare care sa reglementeze conditiile de acordare si nici nu au fost comunicate in scris sau verbal conditii limitative de acordare.
- Sporul a fost platit luna de luna pana in martie 2012 inclusiv si a fost inclus in fluturasii de salariu intr-o rubrica separata.
- Incepand cu luna aprilie 2012 acest spor a fost retras, explicatia fiind ca sporul a fost acordat discretionar si este retras discretionar si nu este posibila acordarea unei compensatii echivalente sub forma unei mariri a salariului de baza.

Intrebarea mea este: Avand in vedere cele expuse, se poate argumenta dpdv juridic ca fiind platit timp de aproape 4 ani, acest spor a avut un caracter permanent si, in fapt, face parte integranta din pachetul salarial? Ma intereseaza sa stiu daca am justificare juridica in favoarea mea pentru a cere o negociere in vederea reintregirii salariului total la valoarea anterioara retragerii sporului.

Va multumesc pentru ajutor.

Dan

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 9 Mai 2012
Nu va opreste nimeni sa incercati acum cu angajatorul o negociere de majorare a salariului de incadrare ,de baza adica,daca acea compensatie care oricum nu a fost acordata printr-un act aditional la contract sau o decizie nu vi se mai acorda in prezent.
In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante si fara a exista o prevedere legala, se poate negocia cu angajatorul o majorare a salariului ... faptul ca acel spor s-a acordat timp de 4 ani fara a exista un inscris intre parti nu constituie o motivatie puternica pentru a se negocia salariul...

Art. 162. C.mun.
(1) Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile.
(2) Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
......
@dansastro

Principala motivatie si cea mai justa intr-o renegociere privind pachetul salarial,fie ca se refera lla o majorare a sal.de baza sau la mentinerea acelui spor,argumentul forte pe care puteti sa-l invocati este doar plus valoarea adusa direct de catre dvs.firmei ,cuantificata prin cresterea portofoliului de clienti si implicit a cifrei de vanzari.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc pentru punctele de vedere exprimate. Totusi, intrebarea mea a fost de alta natura.

Evident ca stiu ca pot incerca o negociere si chiar asta fac. Pe mine ma intereseaza sa aflu daca in situatia prezentata poate fi argumentat dpdv juridic ca angajatorul are o anumita obligatie sa acorde o compensatie pentru pierderea salariala suferita.

Daca se poate argumenta cu explicatii juridice si avand in spate un text de lege ca avand in vedere conditiile si contextul de acordare a acelui spor, acesta devine parte integranta din pachetul salarial, atunci este ilegal ca angajatorul sa decida unilateral si discretionar retragerea acelui spor si ca este obligat sa o faca cu acordul meu sau in urma unei negocieri intre parti, notata intr-un act formal, autentificat de ambele parti.

Cu alte cuvinte, ce vreau sa aflu este daca sant obligat sa ma rog de ei si sa ma resemnez ca sant la mana lor sau am mai multa putere de negociere fiind sprijinit / ajutat de un text de lege, de o practica juridica, etc.
NU este obligat d.p.d.v.juridic la asa ceva angajatorul dvs ... nu cred ca exista in practica judiciara asa ceva .. obligatia de a mari salariul, decat daca acest lucru decurge dintr-un act normativ.

Alte discuții în legătură

Contestare contracte colective de munca smeagull smeagull Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. Cum poate o societatea comerciala din Romania sa conteste prevederile CCM unic la nivel ... (vezi toată discuția)
Decizie?sau act aditional?sau amandoua? deni15 deni15 cand un salariat trece la o alta transa de vechime, ii faci decizie ?sau act aditional? fiind o modificare la contract mai exact se modifica ... (vezi toată discuția)
Spor de fidelitate kerekesmargo kerekesmargo sporul de fidelitate se poate taia fara acordul angajatiilor , ce se intampla daca angajatii nu semneaza actul aditional in acest sens ?? (vezi toată discuția)