avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauze minimale CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauze minimale CIM

Am primit spre inregistrare un contract de munca cu clauze modificate, adica:
1. in loc de perioada proba 90 zile , angajatorul a dispus 60 zile;
2. in loc de perioada 20zile lucratoare in cazul concedierii, 10 zile lucratoare;
3. in loc de 20 zile lucratoare in cazul demisiei, 10 zile lucratoare;
4.la "alte clauze" exista conditii de neconfidentialitate si de neconcurenta;

Nu mai am abonament la legi

Am doar (pentru model) ultimul act aditional (incheiat cu alti angajati):

S.C………. SRL
Sediul.............
J............................
C.U.I ...................

ACT ADIŢIONAL NR. _________________/__14.06.2011_____
La contractul de muncă înregistrat sub nr. _________________

Subsemnatul __, reprezentant legal al S.C. ………. SRL
şi salariatul __________________________________ în temeiul art.41 din Codul Muncii - Legea 53/2003 am convenit la modificarea contractului individual de muncă încheiat şi înregistrat sub nr _______________ în registrul general de evidenţă a salariaţilor, astfel: începand cu data de 14.06.2011 se modifică (în temeiul Legii 40/2011) contractul individual de muncă al d-nei/d-nului_____________________, CNP __________________________________ după cum urmează:
Avand in vedere prevederile art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata,
in baza art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza ordinului emis de ministrul muncii, familiei si protectiei sociale

ARTICOL UNIC
Art. I. - Se modifica si se completeaza modelul-cadru al contractului individual de munca, prevazut in anexa la Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 64/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 139 din 4 martie 2003, cu modificarile ulterioare, conform ordinului 1612/02.06.2011dupa cum urmeaza:
1. La litera A, sintagma „permis de munca se va inlocui cu sintagma „autorizatie de munca/permis de sedere in scop de munca .
2. La litera D, punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„1. Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ...........................
din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului..........
3. Dupa litera F se introduce o litera noua, litera F1, cu urmatorul cuprins:
„F1. Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului: ACT ADITIONAL ANEXA LA LA CIM
4. La litera G, punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„2. Activitatea prestata se desfasoara in conditii normale/deosebite/speciale de munca, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
5. La litera H, punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„2. O fractiune de norma de ...... ore/zi, ore/saptamana .......; .
6. La litera J punctul 2, dupa litera b) se introduc doua noi litere, literele b1) si b2), cu urmatorul cuprins:
„b1) prestatii suplimentare in bani .......;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura ...........; .
7. La litera L, literele a) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„a) perioada de proba este de .....90........ zile calendaristice;
c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de ...20... zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003, republicata, sau contractului colectiv de munca aplicabil; .
8. La litera M punctul 1, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„f) dreptul la acces la formare profesionala.
9. La litera M punctul 3, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
Pe data de ........................ prezentul contract inceteaza in temeiul art. ....... din Legea nr. 53/2003, republicata, in urma indeplinirii procedurii legale.
10. Restul clauzelor contractului individual de munca sunt conform prevederilor legii 53/2003 modificata, si raman nescimbate.
11. Prezentul act aditional a fost incheiat in 2(doua) exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta.

SC_____________________________SRL SALARIAT

___prin reprezentant_________________ ____________________

Am primit un exemplar, azi__14.06.2011___


.1.Eu consider ca acest CIM trebuie sa respecte clauze minimale de 90 zile perioada de proba (functie executie)
2. perioada de preaviz in cazul concedierii de 20 zile lucratoare;
3. perioada de preaviz in cazul demisiei de 20 zlle lucratoare;
4. pentru clauze de neconcurenta si confidentialitatetrebuie stabilite sporuri care trebuiesc stipulate in CIM si comunicate prin REVISAL.

Va rog sa-mi spuneti unde gresesc.

multumesc

Corina




Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 15:06, 9 Mai 2012
Considerentele sunt corecte cu urmatoarele obsevartii:
- perioada de preaviz in cazul concedierii nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare (este gresit 10 zile);
- periada de preaviz in cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare (poate fi de 10 zile)
Este gresita , partial , parerea dvs ... deoarece:
1. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Asadar, partile pot prevedea o durata mai mica a perioadei de proba.

2. preavizul in cazul concedierii nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare....stabilirea unei durate mai mici decat cea prevazuta de lege, constituie motiv de nulitate absoluta a acelei clauze.

3. preavizul in aczul demisie este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Termenele de preaviz stipulate de art. 81 alin.4 C. muncii au caracter imperativ ca durata maxima, ceea ce inseamna ca partile pot negocia o durata mai mica.

4, Codul muncii prevede ca , clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

Nestipularea in c.i.m. a acestei indemnizatii duce la faptul ca aceasta clauza nu-si produce efectele juridice pentru care s-a dorit incheiata.
3.. Oare nu trebuie respectat un raport intre perioada preavizului in caz de concediere si cea a preavizului in caz de demisie? Logica bunului simt...principiul echivalentei clauzelor contractuale.
Intreb...

4. ...în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, perioada precum si aria geografica...dar nu este prevazut un cuantum al indemnizatiei si nici perioada


:oops:
Nu trebuie respectat niciun echilibru intre perioada preavizului in caz de concediere si cea a preavizului in caz de demisie ...

Neprevederea cuantumului indemnizatiei duce la neproducerea efectelor acestei clauze, iar daca nu este prevazuta perioada , pot deveni incidente dispozitiile art.22 alin.1 C.mun., si anume: Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

Neprevederea cuantumului indemnizatiei duce la neproducerea efectelor acestei clauze, iar daca nu este prevazuta perioada , pot deveni incidente dispozitiile art.22 alin.1 C.mun., si anume: Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.


da, da...tocmai de asta as vrea sa ma feresc!

Alte discuții în legătură

Act aditional CIUBUC FLORI MIHAELA CIUBUC FLORI MIHAELA Buna ziua, Odata cu schimbarea codului muncii a aparut cumva un alt model de act aditional? (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz 4h/20 zile sau 8h/10 zile utilizatorcosmin utilizatorcosmin BUNA ZIUA VREAU SA IMI DAU DEMISIA CU PREAVIZ 20 ZILE. AM INTELES CA ZILELE ACELEA SUNT ZILE LUCRATOARE. AM CITIT PE FORUMURI CA SE POATE SA LUCREZ 20 ZILE ... (vezi toată discuția)
Act aditional cim plus mobile plus mobile Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca trebuie facute acte aditionale la toate contractele individuale de munca din cadrul societatii privind : Salariatului ... (vezi toată discuția)