avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere tva contract leasing
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere tva contract leasing

Buna seara,

Am o societate comerciala care doreste sa achizitioneze in leasing un autoturism pe o perioada de 12 luni cu un avans de 90 % . In acest caz este deductibil TVA-ul aferent avansului platit, daca in contract se precizeaza ca acesta reprezinta prima rata a contractului de leasing?
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 21:17, 14 Mai 2012
In cazul in care veti folosi autoturismul pentru transportul salariatilor de la domiciliu la locul de munca, la diferite puncte de lucru ale societatii, veti putea deduce integral TVA.
Referitor la avans, prin O.G. nr. 51 din 28 august 1997, republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, la art. 6 alin. (2) se reglementeaza urmatoarele elemente ale unui contract de leasing financiar:
a) valoarea de intrare a bunului;
b) valoarea reziduala a bunului convenita de parti, daca este cazul;
c) valoarea avansului;
d) rata de leasing.

Prin Codul fiscal, la articolul 134^2 alin. 2, avansurile sunt definite drept plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii acestora. Deci, in cazul unui contract de leasing, avansul poate reprezenta fie contravaloarea partiala a valorii reziduale, fie contravaloarea unor rate de leasing. Prin Codul fiscal nu se reglementeaza in mod expres faptul ca suma TVA aferenta avansului in cadrul unui contract de leasing se limiteaza la deducere.

In acest context, consider ca exercitarea sau limitarea dreptului de deducere a TVA aferenta avansului achitat depinde de prevederile cuprinse in contractul de leasing financiar incheiat intre locator si locatar. Astfel, daca prin contract se prevede faptul ca avansul este destinat:
acoperirii contravalorii partiale a ratelor de leasing, exercitati dreptul de deducere a TVA inscrisa in factura locatorului, fara a limita dreptul de deducere;
acoperirii contravalorii partiale a valorii reziduale, limitati dreptul de deducere a TVA.

De regula, prin contractele de leasing nu se prevede destinatia avansului care trebuie achitat, motiv pentru care este considerat a fi destinat acoperirii partiale sau totale a valorii reziduale a autoturismului la data inchiderii contractului. Tocmai de aceea este recomandabil sa negociati cu locatorul ca prin contract sa se inscrie o mentiune din care sa rezulte faptul ca avansul este destinat acoperirii a 2, 3, 4 rate, etc. sau stingerii contravalorii dreptului de utilizare a bunului in care contractului de leasing.
Destinatia avansului achitat se reflecta si prin inregistrarile contabile pe care le efectuati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva avans leasing financiar camicami camicami La factura de avans pentru un leasing financiar autoturism incheiat in aprilie 2012 se deduce TVA-ul ? (vezi toată discuția)
Regularizare tva de la 19la 24%la finalizare contract de leasing? mioara danaila mioara danaila buna ziua, preluare contract leasing financiar august 2009 autoturism( initial contractul de leasing a fost al unei persoane fizice) perioada de leasing ... (vezi toată discuția)
Valoare reziduala cuprinsa in rata diana81 diana81 Sunt nedumerita daca am valoarea reziduala prinsa in rata si primesc factura in fiecare luna cu rata si valoarea reziduala TVA AFERENT VALORII REZIDUALE ... (vezi toată discuția)