avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana vanzare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana vanzare casa

Am o mare nedumerire.Am incheiat un contract de cumparare vanzare cu proprietarul casei.Am dat 90 % din suma urmand ca rstul sa il dau cand incheiem actele la notar.Dupa o anumita perioada respectivul tot a incercat sa ma faca sa-i dau bani dar fara a-mi prezenta actele casei.Am inteles ca ar avea doar cadastru pe teren si atat neavand niciun act pe constructia casei realizate de el.In acest caz daca ajung in instanta cu el ce se poate rezolva si cum.Va multumesc.
P.S.martor a fost unul din oameni lui de "casa" dar poate depune marturie ca asa a fost.Invoca ca nu i-am dat eu banii ca sa faca actele.Nu era normal sa le aiba dinainte .si ce acte sunt necesare.Inca o data va multumesc.
Adica ati dat banii fara sa verificati daca este proprietar sau nu?? Bine ca nu v-a vandut Casa Poporului...in sfarsit!!
Chitanta de mana nu reprezinta act de proprietate, abia daca valoreaza cat un antecontract (si nici macar unul facut la notar).
Nenea care a luat banii trebuie sa detina urmatoarele documente ca sa puteti incheia contractul de vanzare-cumparare in forma notariala:
- actul de proprietate al suprafetei de teren pe care se afla casa sau un act din care sa rezulte ca are un alt drept real asupra acestuia (uz, superficie, etc.)
- autorizatie de constructie pentru casa (daca este mai veche de 2001, se poate folosi si un certificat de atestare a edificarii constructiei emis de primarie);
- cadastru si intabulare
- la primarie sa fie titularul rolului fiscal si agricol.
Daca le are si nu vrea sa incheie actul de v-c in forma autentica, il puteti da in judecata pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de v-c, daca nu...ati aruncat banii pe fereastra!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Kyandra, moderator
pe scurt este bine ce zici.m-am mutat in casa de un an.astept sa-mi faca actele dar nu cred ca le are pe toate de care zici.dar omul isi vrea bani. si eu imi vreau actele adica el restul de 10 % si eu actele care sa ma faca de drept proprietar.zice ca are decat cadastru si cam atat..cred ca judecata ne ramane
sile_do a scris:

pe scurt este bine ce zici.m-am mutat in casa de un an.astept sa-mi faca actele dar nu cred ca le are pe toate de care zici.dar omul isi vrea bani. si eu imi vreau actele adica el restul de 10 % si eu actele care sa ma faca de drept proprietar.zice ca are decat cadastru si cam atat..cred ca judecata ne ramane


Stimabile, Kyandra ti-a raspuns corect la problema pe care ai supus-o discutiei. In rest, te hazardezi in discutii inutile! Ca sa completez, fata de ceea ce ti-a raspuns Kyandra, am parerea ca d-ta detii acele acte care iti confera dreptul de proprietate asupra acelui imobil(casa de locuit si terenul aferent), altfel imi lasi impresia ca esti nesincer. Si numai pentru faptul ca, desi te-ai mutat in acea casa, astepti "sa-ti faca actele" fostul proprietar. Sa fim seriosi, o tranzactie de genul asta incheiata in fata unui notar public, inseamna ca partile se supun acelui contract in sensul ca vanzatorul a luat banii in conditiile stipulate in contract, iar cumparatorul si-a intrat in drepturile sale conform contractului. Mai exista o altfel de problema? Daca da, instanta de judecata este o cale extraordinara, daca amiamibil nu se mai poate...
In situatia in care vanzatorul nu si-a intabulat dreptul de proprietate pe imobilul pentru care ati incheiat acel antecontract, il puteti actiona in judecata pe temeiul unei obligatii de a face, respectiv de a-si intabula imobilul.Puteti solicita daune cominatorii spre a-l stimula sa faca demersurile necesare.Daca insa are dreptul intabulat si nu doreste sa incheie actul autentic -fie ca mai vrea bani, fie din alte motive- il puteti da in judecata pe temeiul unei actiuni in prestatie tabulara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare case ili47 ili47 Persoana fizica a construit 4 case,pana la receptia santierului a vandut doua case cu antecontract ,au luat in folosinta s-au mutat .Acum cand se face receptia ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana ana_dark84 ana_dark84 Buna ziua! As vrea sa stiu daca are vreo importanta o chitanta de mana incheiata pentru cedarea unui teren (o parte din spatiul unei curti la tara) contra ... (vezi toată discuția)
Acte casa adriana.dimitriu adriana.dimitriu Prin 1999, am cumparat o casa in Dumbravita-la 30 min de Brasov. Am luat-o de la niste tineri, printr-un act facut la primarie. Ei o luasera in acelasi mod de ... (vezi toată discuția)