avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Somatii de plata primite de la furnizorii de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Somatii de plata primite de la furnizorii de medicamente, in situatia acoperirii sumei totale datorate, cu contracte de cesiune incheiate cu Casa Asigurari Sanatate , in favoarea furnizorilor.

Buna ziua,


Subiect: Somatii de plata primite de la furnizorii de medicamente, in situatia acoperirii sumei totale datorate, cu contracte de cesiune incheiate cu Casa Asigurari Sanatate , in favoarea furnizorilor.

Va rog daca e posibil sa va exprimati opinia in legatura cu urmatorul caz:

1. Farmacie comunitara - cu contract incheiat cu Casa Asigurari Sanatate (numita CASA in continuare) pentru furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratament ambulatoriu - din care citez: "Casa este obligata sa deconteze furnizorilor de medicamente in baza contractului incheiat , c/valoarea prescriptiilor medicale , in limita fondurilor aprobate, la termenele prevazute in O.M.S.1591/1110/2010.
Termenul de decontare prevazut este de 180 zile-60 luni.

2. Farmacia a incheiat contract de cesiune de creanata – prin care a cesionat catre furnizorul sau , dreptul sau de creanta asupra debitorului cedat ,CASA, creanat nascuta din contractul de furnizare medicamente, in cadrul sistemului de asigurari de sanatate, intre cedentul creditor (farmacia) si debitorul cedat (CASA).
Citez din contract: “Pretul cu care creditorul cedent (farmacia) vinde creanta creditorului cesionar (furnizorul ) este egal cu valoarea creantei cesionate (valoarea facturii depuse la CASA). Plata se va face prin compensare cu datoriile pe care creditorul cedent (farmacia) le are la creditorul cesionar (furnizor).”

3.Situatia de plata intre farmacie si furnizor este urmatoarea: datoria farmaciei este acoperita in totalitate de contracte de cesiune de creanta cu CASA, aceasta decontand datoria catre furnizori intre 6-11 luni, iar furnizorul se indreapta impotriva noastra cu somatii pentru depasirea termenului scadent (mentionat in factura si prevazut in contractul de vanzare cumparare incheiat intre farmacie si furnizor ; ”plata se face in termenul mentionat pe factura” , “in vederea garantarii obligatiei de plata in termentul mentionat mai sus , farmacia instituie in favaoarea vanzatorului o garantie reala mobiliara fara deposedare (garantie) asupra creantelor sale banesti nascute in baza contractului de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratament ambulatoriu, in cadrul sistemului de asigurari de sanatate, in vigoare la data semnarii prezentului contract, precum si din contractele de furnizare incheiate ulterior intre cumparator si CASA, in temeiul HG.1389/2010 (contract cadru acordare asistenta medicala) si/sau al orcarui act normative care va modifica/abroga/inlocui H.G. 1389/2010 si in temeiul caruia se vor incheia contracte de furnizare in perioada 2011-2020 (creantele garantate).
Pentru neefectuarea platilor in termenul prevazut, farmacia va plati furnizorului penalitati de 0,5% zi din suma datorata….……sa achite in termen de 5 zile ………etc.…”
In cazul in care cumparatorul depaseste cu 30 zile termenul de plata agreat pentru mai mult de 25% din totalul sumei datorate vanzatorului, potrivit facturilor emise de acesta, vanzatorul va transmite cumparatorului o notificare scrisa in care ii va invedera, cel putin, sumele datorate si scadenta acestora. Daca in termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificarii, cumparatorul nu intelege sa achite sumele astfel notificate, cumparatorul este de acord ca toate facturile emise de vanzator in executarea prezentului contract sa devina scadente in a 31-a zi de la primirea notificarii mai sus mentionate”.

Conform art.2431 din Codul Civil , prezentul contract constituie titlu executoriu.

Am dori sa stim daca pretentiile furnizorului sunt pertinente in situatia aratata, CASA decontandu-le lunar sumele cesionate de farmacie , in aceste conditii de plata ( la un interval atat de mare) inevitabil ca termenul de plata este mult depasit dar consideram ca nu farmacia poarta o vina si trebuie sanctionata prin penalitati.

Va multumim pentru timpul acordat si sprijin.
Cu consideratie
Ionescu Maria - TULCEA



Alte discuții în legătură

Cum se poate cesiona/vinde o societate cu datorii la stat in mod absolut legal? coca112729 coca112729 Buna seara! Sunt asociat unic la o farmacie care are datorii la stat si la furnizori in valoare de 270000 ron. Port discutii cu o firma mare care doreste sa ... (vezi toată discuția)
Executare silita tert poprit - sume cesionate! CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Am urmatoarea speta: un client a inceput procedura de executare silita impotriva unei farmacii si a facut tert poprit Casa de Asigurari de la ... (vezi toată discuția)
Monografie cesiune facturi maryah_maryah maryah_maryah buna ziua. va rog sa ma ajutati cu o monografie pentru inregistrarea unei cesiuni. Situatia e in felul urmator: societatea noastra este o farmacie, am emis ... (vezi toată discuția)