avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume minor

Am obtinut custodia copilului de 1 an si 6 luni, am "trecut" examenul paternitatii si acum vreau sa schimb numele de familie al copilului dupa al meu.
Motivatia cum ca tatal nu este interesat de copil si nici familia lui - nu a tinut.
Ce pot sa invoc?
Mi se pare aiurea ca instanta zice ca trebuie sa poarte numele tatalui cand pe tata nu il intereseaza nimic de copil, ba mai mult daca il sun imi inchide telefonul in nas.
Metoda administrativa de schimbare a numelui este anevoioasa deoarece cei de la autoritatea tutelara imi refuza "cercetarea" prevazuta de legea respectiva . "Ei fac asemenea actiuni doar la solicitarea autoritatilor".
Stimata Doamna,

Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã va trebuie sa depuna o cerere la serviciul public comunitar de evidentã a persoanelor, denumit serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a cãrui razã teritorialã îsi are domiciliul.
Cererea de schimbare a numelui trebuie sã fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute de ordonanta si sã fie însotitã de urmãtoarele acte:


a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicitã schimbarea numelui;

b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sã nu fi trecut mai mult de un an;

c) consimtãmântul, dat în formã autenticã, al celuilalt sot, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;

d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãtii tutelare, atunci cand este cazul (art. 7 din O.G. 41/2003)

e) cazier judiciar si cazier fiscal

f) orice alte acte pe care solicitantul le considerã necesare pentru motivarea cererii sale.



Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupã caz, de pãrinti sau, cu încuviintarea autoritãtii tutelare, de tutore. Dacã pãrintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotãrî autoritatea tutelarã.

Daca cererea de schimbare a numelui minorului este fãcutã de cãtre unul dintre pãrinti, este necesar acordul celuilalt pãrinte, dat în formã autenticã. Acordul nu este necesar în cazul în care celãlalt pãrinte este pus sub interdictie ori este declarat judecãtoreste dispãrut sau decãzut din drepturile pãrintesti.
Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani va semna cererea.
Pentru persoana pusã sub interdictie, cererea de schimbare a numelui se face de cãtre tutore, cu încuviintarea autoritãtii tutelare.

Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Motivul invocat de dvs - tatal nu este interesat de copil - nu se incadreaza in cele mentionate de Og nr.41/2003.
Cred ca acest motiv ar putea fi invocat de catre dvs : când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia.
in instanta as dori sa stiu ce alt motiv pot sa folosesc in afara de acela evident VREAU CA FIUL MEU SA AIBA NUMELE MEU...
se pare ca doamna judecator a crezut ca e de cuviinta ca fiul meu sa aiba numele tatalui sau cu toate ca tatal a aratat in fata instantei dezinterez cras si total.
cand spun total va pot exemplifica : eu si fiul nostru in spital enterocolita si tatal nici macar un sms de sustinere ca sa nu vb de mai multe...
Ati avut un nume la nastere. Ati avut un altul dupa casatorie. Ati revenit la cel de la nastere. Si poate ca maine - pentru ca nimeni nu-si stie de la-nceput toate cararile vietii - o sa aveti un alt nume.

Si ce facem cu copilul... ii schimbam de fiecare data numele dupa cum bate vantul? (dragostei sau de alt soi).

Daca eu v-as cere sa va schimbati dvs. numele, pentru ca asa vreau eu, vi l-ati schimba? Nu. O sa ziceti ca n-am nici un drept sa cer asta. Dvs. sunteti cea care aveti dreptul asupra numelui dvs. si el nu depinde de interesul sau dezinteresul meu ori al altcuiva asupra persoanei dvs.

Nu credeti ca si fiul dvs. are acest drept; dreptul la nume? Credeti ca dvs. ii puteti "confisca" acest drept doar pentru ca spuneti "e fiul meu" si pentru ca, din varii motive, nu va mai place azi numele care v-a placut totusi ... mai alaltaieri? (Desi sunteti mama acestui copil nu aveti vreun drept asupra numelui lui, tot asa cum n-am nici eu asupra numelui dvs.).

Ia mai cititi odata motivul scris de elis mai sus si raspundeti (ca la orele de gramatica) la intrebarea: cine poate sa solicite? Cine e titularul dreptului? Copilul/Copii - evident.

Incercam doar sa va fac sa intelegeti pozitia legiutorului si a autoritatilor in materie de schimbare de nume pentru a nu vi se parea nelalocul lui ca cineva "a crezut de cuviinta" ca fiul dvs. are totusi dreptul sa-si poarte numele indiferent cat de "cras si total" ar fi dezinteresul cuiva fata de el.
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2008
romascanu, moderator
dvs nu, nu aveti nici un drept. Insa maica-sa are.
iar taica-su daca nu EXISTA fizic in viata lui, ce fel de tata mai e???
eu da, mi-am schimbat numele la casatorie, si l-as fi lasat asa pt copil.
Nu e totuna daca te cheama ca pe tatal care a murit pe front in Iraq sau ca pe tatal care locuieste la 3 km distanta dar nu vrea sa auda de tine.
Chiar nu e nici o legatura intre ce spuneti dvs si situatia mea.
daca pe tatal dvs il durea in spate de dvs , ati fi tinut cat de putin la numele lui sau??

imi cer scuze ca raspund rar si scurt, dar e a 4 zi in care sunt in sptal cu copilul , si tatal cel MANDRU posesorul numelui prea puternic nu a binevoit sa dea macar un sms. Nu e in CHina, nici in Iraq , ci la 3 km de noi.

sa nu mai vorbim de alte necesitati.. eu am fugit juma` de ora sa fac un dus si sa spal niste hainutze.
tata-su se tine de nume ,cred, acum
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2008
lili5, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor ContSters100393 ContSters100393 În timpul căsătoriei, soţul meu a avut o relaţie de concubinaj cu o femeie care a durat aproximativ 7 ani, în urma căreia s-a născut un copil pe care ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor dupa divort raluca_matei raluca_matei Buna ziua, am divortat recent de sot si am revenit la numele de familie purtat anterior - a fost dorinta ambelor parti. am un copil minor (6 luni), care in ... (vezi toată discuția)
Incredintare, schimbare nume minor ! andreea737 andreea737 Stimate Doamne, Stimati Domni, Am nevoie si apelez cu multa incredere la sfaturile dvs de profesionisti ! Pe scurt problema mea.Am un copil minor rezultat ... (vezi toată discuția)