avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... tahograf
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

tahograf

buna ziua
obligativitatea de a avea tahograf se refera strict la drumurile publice, sau nu exista nicio diferentiere in acest sens?
s-a primit o amenda pt lipsa tahograf, pe un santier. am de la primaria din localitatea respectiva o adresa cum ca zona in care a fost oprita masina nu este drum public.
as avea ceva sanse sa contest amenda pe acest aspect?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 06:56, 29 August 2012
Legea 102/2006 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere
52. La articolul 49, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) Transportul rutier de marfuri si/sau de persoane se efectueaza numai cu vehicule rutiere destinate prin constructie tipului respectiv de transport si dotate cu tahografe si limitatoare de viteza, in conformitate cu reglementarile in vigoare."

nu cred ca se face distinctie. este o situatie oarecum similara asigurarii obligatorii RCA cand se considera ca nu este valabila in cazul unui accident produs in parcarea unui supermarket intrucat nu este drum public.
va multumesc pt raspuns :)
eu am cautat si ambele acte normative sunt abrogate........:O
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
laura-jurist, utilizator
OG 27/2011 privind transporturile rutiere publicat in M. Of. 625/2011

Art. 71. -(3) Transportul rutier de marfuri si/sau persoane se efectueaza numai cu vehicule rutiere destinate prin constructie tipului respectiv de transport si dotate cu tahografe si limitatoare de viteza, in conformitate cu reglementarile in vigoare.:)

Art. 93. - La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 655 din 22 iulie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.:((

OMTI 980/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, stabilite prin OG 27/2011 privind transporturile rutiere

Art. 1.- (3) Transportul rutier de marfuri si/sau persoane se efectueaza numai cu vehicule rutiere destinate prin constructie tipului respectiv de transport si dotate cu tahografe si limitatoare de viteza, in conformitate cu reglementarile in vigoare.:)
va multumesc mult, mult, mult .:bow:
Daca autovehiculul circula intr-o zona care nu este drum public , nu se aplica prevederile AETR. Nu se aplica nici macar codul rutier. Toate acestea au domeniul de aplicabilitate la transportul pe drumurile publice . Stiti bine ca nu se aplica nici in porturi , pe feriboat-uri sau in terminalelel CFR sau cand se afla pe tren.

Insasi notiunea de transport rutier de marfuri - se refera exclusiv la transporturile efectuate pe drumurile publice. Inafara drumului public mijloacelelde transport nu au nici macar obligativitatea de a fi inmatriculate sau de a fi conduse de posesorul umnui permis de conducere , cu atat mai putin de tahograf.

Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Conducerea fara permis pe drumurile de exploatare agricola nmhd nmhd Buna ziua, Pe ce drum si voie sa conduci fara permis fara un instructor dar cu o persoana posesoare de permis? Drumurile agricole si forestiere? Sunt ... (vezi toată discuția)
Conducere pe drumurile publice motocultor catalinuxxl catalinuxxl Bună seara . Posed un motocultor de 7,5cp plus o remorca confectionata manual .Motocultor ul sau remorca nu sunt inregistrate la primarie , nu au certificat ... (vezi toată discuția)
Poate poliția locală sa ami facă dosar penal pentru băutură ... Beneficiile Beneficiile Poate poliția locală sa ami facă dosar penal pentru băutură dacă mă aflam pe un drum forestier (vezi toată discuția)