As dori sa-mi spuneti daca in cazul in care sotul decedeaza ,iar copilul este elev ,iar sotia lucreaza cat la suta din salariu sotului ii revine ca pensie copilului?
va rog sa-mi comunicati care sunt criteriile care stau la baza acordarii acestei pensiI?
Legea 263/2010-SECŢIUNEA a 5-aPensia de urmaşArt. 83. - Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţuluisupravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sauîndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.Art. 84. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:a) până la vârsta de 16 ani;b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământorganizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără adepăşi vârsta de 26 de ani;Art. 89. - (1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care arfi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesulsusţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentruobţinerea pensiei pentru limită de vârstă.(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual dinpunctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensieiprevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi,astfel:a) 50% - pentru un singur urmaş;
Pensie urmas
toni1072
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie in familie si nu stiu daca copilul minor poate beneficia de pensie de urmas dupa decesul parintelui bolnav
Tatal a lucrat ... (vezi toată discuția)