avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie in familie si nu stiu daca copilul minor poate beneficia de pensie de urmas dupa decesul parintelui bolnav
Tatal a lucrat cu carte de munca din 1997 pana in 2004 dupa care a lucrat la negru(fara sa cotizeze)acum s-a imbolnavit de cancer din pacate .are 41 de ani si un copil de 4 ani.
Va putea copilul sa beneficieze de pensie de urmas dupa urma tatalui?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:34, 4 Ianuarie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.


2. - Asadar copilul va beneficia de pensie de urmas.
- Pensia va fi egala cu 50% din pensia de invaliditate gr. I calculata pentru tatal decedat.

3. Luati legatura cu Casa de Pensii de care apartine tatal decedat cu domiciliul si vi se va spune ce acte sa prezentati pentru a i se calcula pensia de urmas copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)
Drepturi minor orfan sandanv sandanv Expun urmatoarea situatie . -minor 17 ani,elev -mama decedata in urma cu doi ani,stadiu de cotizare la pensie sub 10 ani. -tatal decedat recent,cu handicap ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotia si copilul supravietuitori alina_puff alina_puff Buna ziua am o intrebare unchiul meu a decedat in urma unei boli cumplite cancer pulmonar si alte complicati am inteles ca copii pot benificia de o ... (vezi toată discuția)