avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe cladiri
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe cladiri

Buna seara,
va rog sa-mi dati un raspuns daca este cu putinta.
Daca eu si sotul meu avem in proprietate mai multe imobile ,una dintre ele la care vreau sa fac referire este o mostenire dobandita printr-un testament
si la plata impozitului mi se spune ca trebuie sa platim in conformitate cu articolul 252 din Codul Fiscal
art 252 (1) Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat dupa cum urmeaza:
a) cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
(2) Nu intra sub incidenta alin. (1) persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.
(3) In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.

Ceea ce nu inteleg este ca in articolul de lege scrie de imobile dobandite prin succesiune legala,ceea ce in opinia noastra este si in cazul nostru.
Sper ca m-am facut inteleasa si daca se poate as dori un raspuns.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:17, 28 Februarie 2013
Succesiune este atunci cand unul dintre dvs, obtine certificatul de mostenitor ca urmare a dezbaterii succesiune sau prin partaj succesoral, urmand sa fie scutit la impozitul majorat. In cazul dvs, testamentul este asociat unui act de donatie, unui contract de vanz-cumparare, ceea ce implica majorarea imobilului.

Transcrierea imobilului pe numele dvs este in baza testamentului?
Da ,s-a facut in baza unui testament si am dobandit un act de mostenitor
Daca actul de dobandire a bunului este acel certificat de mostenitor, imobilul trebuie scutit. Cumva ati declarat si testamentul? V-au interpretat gresit actele in acest caz. De exemplu, daca dupa obtinerea unui certificat de mostenitor, intervine un alt act ( pot spune, iesire din indiviziune) acela se considera ca fiind ultimul si se pierde notiunea de scutit.
Va multumesc mult .
Ultimul act este actul de mostenitor dar nu mi l-a cerut nimeni.
Mi s-a cerut doar sa declar nr proprietatilor, si asa am facut .Mirarea mea a fost insa cand am citit legea si am inceput sa-mi pun intrebari.
Va multumesc mult
Atentie, aceasta scutire nu se acorda retroactiv, ci cu data de 1 a lunii, urmatoare depunerii documentelor justificative, veti lua o amenda administrativa pt nedeclarare in teremen.

Declaratia Speciala o complectati in ordinea dobandirii imobilelor, specificand cotele de detinere a fiecaruia, au fost cazuri in care imobilul tb majorat doar pe 50%, dar din neatentie a fost majorat tot intregul.

Alte discuții în legătură

Impozitul pe cladire mirela_blue mirela_blue buna ziua, am si eu o nelamurire privind impozitul pe cladiri. tatal meu a decedat in 2011.anul acesta am deschis succesiunea si in urma acesteia eu si ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 59/2010 sachelariec sachelariec comform OUG Art. 252. — (1) Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat dupa cum ... (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua clãdire mateisti mateisti În 2007 am moștenit de la părinți 3/4 parte dintr o clădire unde locuiesc acum. Am mai moștenit tot în 2007 încă 3/4 parte dintr o alta ... (vezi toată discuția)