avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pentru cea de a doua proprietate
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pentru cea de a doua proprietate

Buna ziua,
Am mostenit o casa in 2010 prin testament, la care platesc impozit majorat(pentru cea de a doua proprietate), mentionez ca mai am o proprietate in care locuiesc. Intrebarea este: trebuie platit impozit majorat sau ma incadrez la art 252(2)din codul fiscal?"(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală."
Mostenirea prin testament se considera ca fiind o " mostenire dobandita prin succesiune legala"?
Platesc impozit pentru cladiri, dar si pentru terenul aferent cladirii(probabil), impozitul majorat se plateste si pentru terenul aferent sau numai pentru cladire?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Ardeleanu , Consilier juridic 13:33, 17 Februarie 2015
Impozitul majorat este datorat si organul fiscal a stabilit corect acest fapt. Cu titlu de regula, Codul fiscal se interpreteaza restrictiv iar textul spune "Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală."
Succesiunea poate fi legala sau testamentara, dv. aflandu-va in ultimul caz. Iar daca e testamentara nu este legala, de aici si legalitatea impunerii.

In cazul detinerii mai multor terenuri, nu se plateste impozit majorat.
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
Alexandru Ardeleanu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladiri lumi007 lumi007 Buna seara, va rog sa-mi dati un raspuns daca este cu putinta. Daca eu si sotul meu avem in proprietate mai multe imobile ,una dintre ele la care vreau sa ... (vezi toată discuția)
Impozite locale Oprea Vasile Oprea Vasile Succesiunea testamentară este succesiune legală în accepţiunea Cod Fiscal art. 252? (vezi toată discuția)
Proprietate horia51 horia51 Sunt vaduv si am un baiat de 33 ani. In urma decesului sotiei s-a acceptat mostenirea si exista o succesiune unde baiatul are cota parte indiviza din ... (vezi toată discuția)