avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriere fapte
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriere fapte

dupa cat timp se prescrie o fapte
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 17:11, 10 Iunie 2012
depinde de fapta
Noul Cod civil:

ART. 2517
Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
@mihaelaro, precizaţi vă rog despre ce faptă este vorba. Discutăm despre o faptă de natură penală, presupun.Dacă este aşa, precizaţi care este infracţiunea şi dacă doar a fost săvârşită sau există deja o condamnare definitivă .
@Sarbu_marius, nu vorbim despre prescripţia extinctivă, cel puţin datorită faptului că întrebarea utilizatorului a fost adresată în forumul de drept penal.
CAPITOLUL II
PRESCRIPŢIA

ART. 121
Prescripţia răspunderii penale
Prescripţia înlătură răspunderea penală.
#M45
Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul:
a) infracţiunilor contra păcii şi omenirii, indiferent de data la care au fost comise;
b) infracţiunilor prevăzute la art. 174 - 176 şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei.
Prescripţia nu înlătură răspunderea penală nici în cazul infracţiunilor prevăzute la alin. 2 lit. b) pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie, generală sau specială, la data intrării în vigoare a acestei dispoziţii.
#B
ART. 122
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
#M32
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
#B
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
#M32
(1^1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana juridică sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda.
#B
(2) Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.
#M32
(3) Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispoziţiile prevăzute în art. 121 - 124 aplicându-se în mod corespunzător.
#B
ART. 123
Întreruperea cursului prescripţiei
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.
După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M46
ART. 124
Prescripţia specială
Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut la art. 122 este depăşit cu încă o dată.
@legally_aid
Nu am citit asta. My mistake. :)

Alte discuții în legătură

Prescriere dosar penal Silviuvox Silviuvox Buna ziua , in 2005 , mi s-a inceput urmarirea penala, ca complice pentru furt. Dosarul inca este la procuratura , in \\" cercetari\\". In cat timp se va ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapta lucian55 lucian55 AM si eu o intrebare in cat timp se prescrie o fapta\'\'conducere fara permis a unuui autovehicul neinmatriculat! AM inteles k dupa 5 ani intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala piticutu3 piticutu3 as dori sa stiu in cat timp se prescre infractiunea de talharie si evaziune fiscala. Multumesc (vezi toată discuția)