avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriere fapta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriere fapta

AM si eu o intrebare in cat timp se prescrie o fapta''conducere fara permis a unuui autovehicul neinmatriculat!
AM inteles k dupa 5 ani intrebarea mea este in ce conditii se prescrie?
Se mai poate prescrie daca a intervenit o condamnare(pe fond nu este definitiva) la care am facut recurs, am inteles k se intrerupe termenul dak inculpatului iau fost prezentate actele de urmarire penala imi poate explica cineva ce inseamna asta?
Fapta s-ar fi prescris cam in aceiasi luna in care am primit condamnarea cu executare dupa fond
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
lucian55, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalin1980 , utilizator 21:00, 22 Mai 2013
ART. 122c.p.
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
#M32
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
#B
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
#M32
(1^1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana juridică sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda.
#B
(2) Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.
#M32
(3) Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispoziţiile prevăzute în art. 121 - 124 aplicându-se în mod corespunzător.
#B

ART. 123 c.p.
Întreruperea cursului prescripţiei
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.
După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.

Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M46
ART. 124c.p.
Prescripţia specială
Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut la art. 122 este depăşit cu încă o dată.
Multumesc pt raspuns insa am gasit acvelasi raspuns de N ori pe diferite forumuri si in codul penal, dar as doriii un raspuns mai pt romanul de rand,cand exact a intervenit intreruperea, cdand am fost audiat de procuror,la primul termen,la sentinta de fond....la prima citatie...
Intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale intervine prin citatii,aducerea la cunostinta a invinuirii,punerea in miscare a actiunii penale.Aceste acte care intrerup prescriptia trebuiau sa va fie comunicate sau sa fi fost efectuate in prezenta d-voastra.Prescriptia isi va produce totusi efecte oricate intreruperi ar avea loc,daca termenul de prescriptie prevazut de lege(le aveti puse de d-l avocat mai sus),calculat de la data savarsirii infractiunii,a fost depasit cu inca o data.Pe vechea reglementare era "cu inca jumatate"
Intreruperea curge de la primul act care v-a fost comunicat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere dosar penal Silviuvox Silviuvox Buna ziua , in 2005 , mi s-a inceput urmarirea penala, ca complice pentru furt. Dosarul inca este la procuratura , in \\" cercetari\\". In cat timp se va ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala piticutu3 piticutu3 as dori sa stiu in cat timp se prescre infractiunea de talharie si evaziune fiscala. Multumesc (vezi toată discuția)
Prescriptie Maria Toma Maria Toma Termenul de prescriptie a raspunderii penale a persoanei juridice poate fi suspendat sau intrerupt? (vezi toată discuția)