avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Solutie plangere contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Solutie plangere contraventionala

Stimati colegi,

Va adresez si eu urmatoarea intrebare: intr-un proces avand ca obiect plangere contraventionala (OUG 195) impotriva unui proces verbal, prin care petentul a fost sanctionat cu amenda, puncte-penalizare si suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile, instanta s-a pronuntat prin admiterea in parte a plangerii, in sensul c-a dispus inlocuirea amenzii cu avertismentul, fara a face mentiune ca se dispune si restituirea permisului de conducere.
Problema este ca petentul a aflat solutia de pe portal, iar acum s-a trezit cu citatie din partea politiei, care-i solicita sa predea permisul.
Ce parere aveti? V-ati mai intalnit cu o solutie asemanatoare in practica?
Cu deosebita stima!
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 00:00, 8 Iunie 2012
Este o solutie absolut normala . suspendarea dreptului de a conduce este sanctiune complementara iar instanta poate sa sau nu sa o anuleze . Daca s-a transformat amenda in avertisment a fost anulata doar masura administrativa si cea complementara nu .Instanata putind aprecia ca exista un oarecare pericol social si se justifica pastrarea sanctiunii in ceea ce priveste suspendarea dreptului de a conduce. Solutiile irevocabile nu se comunica iar in cazul contraventiilor daca este vorba de o suma sub 2000 ron hotarirea pronuntata la fond se pronunta fara cale de atac . Asta de la promulgarea legii micii reforme in justitie a lui Boc.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs.
Da stiu care sunt modificarile Codului de procedura civila.
Problema este ca instanta nu s-a pronuntat absolut deloc cu privire la dreptul de a conduce, iar avertismentul a inlocuit amenda tocmai datorita pericolului social redus al faptei.
M-ar interesa aspecte practice ale acestei probleme.

Nu am o hotarire pe care sa v-o trimit dar ar trebui sa fiti fericit . Daca ati cerut anularea sanctiunii in ceea ce priveste masura complementara iar instanta nu s-a pronuntat pe acest petit ,tocmai aveti un motiv pentru contestatie in anulare. Pina la urma puteti sa refuzati predarea permisului formulind o petitie catre Serviciul Politiei rutiere, atasind eventual hotarirea . Pina la urma chiar daca ati avea practica ,nu cred ca v-ar ajuta in ceea ce priveste predarea permisului ,singura varianta fiind tot contestatia in anulare. Pina la urma cereti-le cu tupeu sa-si investeasca hotarirea .
depinde ce s-a cerut in plangere.
daca s-a pronuntat asa inseamna ca celelalte dispozitii raman la fel ,inclusiv cea referitoare la retinerea permisului.
prin admiterea in parte instanta s-a pronuntat pe capatul de cerere al returnarii permisului. in mod cert s-a contestat pv in intregul sau si instanta a admis doar partial contestatia.
oricum, contestatia in anulare nu suspenda executarea sanctiunii complementare si se rezolva intr-un timp mai indelungat decit executarea sanctiunii.
deci nu aveti prea multe sanse de a scapa de suspendare

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere LauraDorel LauraDorel Am contestat un proces verbal in instanta, proces verbal prin care, pentru contraventia prevazuta de art 41, alin 1 din OUG 195/2002 (vehiculele trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Se admite in parte-contestatie pv Eduard24 Eduard24 Buna ziua. Am fost sanctionat cu amenda contraventionala si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile. Dupa contestatie am primit aceasta ... (vezi toată discuția)
Cum se formuleaza un apel lauriancului lauriancului buna ziua ,va rog mult sa ma ajutati cu un sfat cu privire la introducerea unui apel,deoarece nu stiu cum se formuleaza si nu am posibilitatea financiara sa ... (vezi toată discuția)