avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata CAS pentru student cu prelungire studii 1 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata CAS pentru student cu prelungire studii 1 semestru

Sunt student in an terminal si voi depune cerere la facultate de prelungire a studiilor cu 1 semestru (cu taxa) ca sa imi dau 1 restanta si licenta.

Am pana in 26 ani , si nici un venit. Voi continua studiile la masterat dar abia din toamna anului viitor.

Sunt scutit de plata CAS-ului cu aceasta prelungire a studiilor de 1 semestru?

In perioada dintre terminarea acelui semestru de prelungire si inceperea masteratului ( februarie-octombrie ) va trebui sa platesc CAS?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:07, 10 Iunie 2012
Pana la implinirea varstei de 26 de ani si atata timp cat esti student, esti asigurat fara plata contributiei. Adeverinta de la facultate va fi valabila pe durata anului universitar.
Parerea mea este ca nu va trebui sa platesti asigurare de sanatate pana incepi masterul.

Ordinul nr. 617/2007
pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate

ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
a) pentru copiii în vârstã de pânã la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de naştere, dupã caz;
b) pentru tinerii cu vârsta cuprinsã între 18 şi 26 de ani: act de identitate, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã, un document din care sã rezulte cã au calitatea de elev sau student;
ART. 21
Documentul prevãzut la art. 20 alin. (1) se elibereazã cu respectarea modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi are urmãtoarea perioadã de valabilitate:
b) pentru persoanele prevãzute la art. 20 alin. (1) lit. b) adeverinţa este valabilã pe durata anului şcolar sau universitar; .......
ART. 23
Persoanele asigurate obligatoriu în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate cu vârsta cuprinsã între 18 şi 26 de ani, dacã nu realizeazã venituri din muncã şi sunt elevi sau studenţi în ţarã ori în strãinãtate, beneficiazã de asigurarea de sãnãtate fãrã plata contribuţiei.
ART. 41
(5) În situaţia în care persoanele care sunt asigurate fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse nu mai îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în una dintre aceste categorii, documentul prevãzut la art. 20 îşi înceteazã de drept valabilitatea, iar aceste persoane beneficiazã numai de pachetul minimal de servicii pânã la plata contribuţiei în condiţiile art. 28-31. Diminuarea are loc dupã 3 luni de la pierderea calitãţii de asigurat fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare in sistemul de sanatate Vilcu Gina Vilcu Gina Referitor la asigurarea in sistemul de sanatate,as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul fetitei mele care in ian.2016 va implini 18 ani dar va fi ... (vezi toată discuția)
Cnas ihaveaquestion ihaveaquestion Buna ziua! Sunt studenta, am 21 de ani. Intrebarea mea este daca sunt asigurata? Nu am card de sanatate, pentru ca nu am primit. Trebuie sa cer o adeverinta ... (vezi toată discuția)
Asigurare cass fara plata contributiei mshboss1 mshboss1 Buna seara! Ma intereseaza daca un student in anul intai, in varsta de 20 de ani,trebuie sa plateasca asigurari de sanatate pt veniturile obtinute din ... (vezi toată discuția)