avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CNAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CNAS

Buna ziua!
Sunt studenta, am 21 de ani. Intrebarea mea este daca sunt asigurata? Nu am card de sanatate, pentru ca nu am primit. Trebuie sa cer o adeverinta de la faculta si sa dau cerere pentru card? doar dupa aia o sa fiu asigurata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:40, 13 Mai 2019
Legea 95/2006
art.224
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, în condițiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 - 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști;
....

Ordinul 581/2014
art.12
(1) Dovada calităţii de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
.....
b) pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani: act de identitate valabil la data solicitării, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă sau alte venituri impozabile şi un document valabil din care să rezulte că au calitatea de elev sau student avizat de instituţia de învăţământ;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare minor Utilizator21 Utilizator21 Minorul are pasaport cu domiciliul in alta țară. Părinții locuiesc cu el în România. Cum poate fi asigurat si sa beneficieze gratuit de serviciile ... (vezi toată discuția)
Pana la câți ani poți avea asigurare de sănătate dacă ești student? missy999 missy999 Buna ziua! As vrea sa știu dacă pot beneficia de asigurare de sănătate dacă sunt student la zi, fără taxa și am vârsta de 40 de ani. Am înțeles ca ... (vezi toată discuția)
Cat este valabila asigurarea de sanatate daca eu am 21 de ani ... DanCristian199 DanCristian199 Cat este valbila asigurarea de sanatate daca eu am 21 de ani si in prezent n am loc de munca si nici nu mai studiez deocamdata? Apare ca inca sunt asigurat ... (vezi toată discuția)