avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurare CASS fara plata contributiei
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurare CASS fara plata contributiei

Buna seara!
Ma intereseaza daca un student in anul intai, in varsta de 20 de ani,trebuie sa plateasca asigurari de sanatate pt veniturile obtinute din dobanzi.Am citit in legea 95/2006 la art 213 ca studentii intre 18 si 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate fara plata contributiei,daca nu realizeaza venituri din munca!Cum beneficiaza acesti studenti de asigurare fara plata contributiei?Doctorul de familie mi-a cerut doar adeverinta de student la inceperea anului universitar,si mi-a spus ca totul este in regula.
Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
mshboss1, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 15:39, 23 Decembrie 2014
Din interpretarea normei citate , ART 213, L.95/2006 nu trebuie sa plateasca pentru veniturile din dobanzi.
Casa de Sanatate s-ar putea sa emita decizie de impunere insa vor pierde in instanta.
Cunosc o speta in care tot pt un student ,au emis decizie pt o tranzactie imobiliara iar instanta a decis in favoarea studentului.
Multumesc frumos pt raspuns!
Ma intrebam daca adeverinta de student dusa la medicul de familie este de ajuns pt dovada calitatii de asigurat fara plata contributiei,sau trebuie sa obtin o adeverinta de la casa de asigurari in cazul unei internari?
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2014
mshboss1, utilizator
Aveți părinți asigurați? Una dintre variante este că sunteți co-asigurat (cu aceștia), lucru valabil până la 26 de ani daca sunteți în școlarizare la zi. În acest caz nu plătiți nimic la CASS. Co-asiguratul are aceleași drepturi ca un asigurat.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2014
im82, utilizator
De aici reiese suficient de clar raspunsul la intrebarea ta:

Art. 213

(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:

a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;




(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţă de asigurat fără plata contribuţiei eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fără plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare in sistemul de sanatate Vilcu Gina Vilcu Gina Referitor la asigurarea in sistemul de sanatate,as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul fetitei mele care in ian.2016 va implini 18 ani dar va fi ... (vezi toată discuția)
Spitalizare gratuita? TES TES daca eu sunt pensionar Iar sotia casnica are dreptul la spitalizare si tratamentul necesar chiar o operatie gratuit???? (vezi toată discuția)
Pierdere calitate de asigurat CatalinZ1103 CatalinZ1103 Buna ziua!Sunt student,am bursa sociala de 250ron!Am mers la medicul de familie si m s-a spus ca nu sunt asigurat!Am dreptul la asigurare de sanatate?Pot sa ... (vezi toată discuția)