avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii reintegrare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

reintegrare

Am avut CIM abuziv desfacut, am castigat in instanta-inclusiv la Curtea de Apel, la reintegrare mi-au fost acordate drepturile salariale-au fost virati banii in cont, dar nu am primit niciun document privind modul de calcul.
Cand am primit fisa fiscala, pe lunile in care am fost concediat contributia -catre casa de pensii-este ZERO.
In hotararea judecatoreasca spune:
"Obliga parata la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drpturi de care ar fi beneficit reclamantul de la data desfacerii CIM pana la data reintegrarii efective".
Intrebari:
1.Este normal ca societatea sa nu platesca obligatiile fata de stat?-ma gandesc la contributia pentru pensie si vechimea in munca.Reprezinta cumva aceasta o forma de evaziune fiscala a societatii neplata catre bugetul de stat a obligatiilor corespunzatoare sumei ce mi-a fost acordata-ma refer la CAS si alte dari-.
2.Era obligata societatea sa-mi acorde tichetele de masa sau contravaloarea acestora acestora?-In CCM scrie ca "salariatii vor beneficia de tichete de masa",
iar in BVC-ul societatii a fost prevazuta cvaloarea acestora pentru toti salariatii societatii.
Cel mai recent răspuns: vbdiro , utilizator 20:14, 17 Iunie 2012
Angajatorul trebuia sa calculeze si sa retina toate contributiile obligatorii si trebuia sa depuna declaratii rectificative pentru toate declaratiile depuse lunar pentru aceste contributii, in care trebuie sa va includa si pe dvs. pe perioada stabilita in hotararea judecatoreasca de reintegrare. E o munca laborioasa, dar asa este legal.
Trebuia sa va acorde si tichetele de masa, si indemnizatia de concediu de odihna la care ati fi avut dreptul.

Legea nr. 571/2003 - Codul fiscal:

Art. 296^18 Calculul, reţinerea şi virarea contribuţiilor sociale
(5^1) În cazul în care au fost acordate sume reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii acestora, contribuţiile sociale datorate potrivit legii se calculează şi se reţin la data efectuării plăţii şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite aceste sume.


HG nr.44/2004 - norme metodologice

Art. 296^18 alin. 5
27. Pentru calculul contribuţiei de asigurări sociale în cazul în care au fost acordate sume reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii acestora, precum și în cazul în care prin astfel de hotărâri s-a dispus reîncadrarea în muncă a unor persoane, în vederea stabilirii punctajului lunar prevăzut de legea privind sistemul unitar de pensii publice, sumele respective se defalcă pe lunile la care se referă și se utilizează cotele de contribuţii de asigurări sociale care erau în vigoare în acea perioadă.
28. Pentru calculul contribuţiilor individuale și celor datorate de angajator la bugetul asigurărilor pentru șomaj și pentru asigurările sociale de sănătate, precum și al contribuţiei datorate de angajator pentru concedii și indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, în situaţia hotărârilor judecătorești rămase definitive și irevocabile prin care se stabilesc obligaţii de plată a unor sume sau drepturi reprezentând salarii, diferenţe de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferenţe de venituri asimilate salariilor, asupra cărora există obligaţia plăţii contribuţiilor sociale, sumele respective se defalcă pe lunile la care se referă și se utilizează cotele de contribuţii de asigurări sociale care erau în vigoare în acea perioadă.
Referitor la plata contributiilor obligatorii am inteles si multumesc mult pentru raspunsul complet si argumentat.
Referitor la tichete de masa eu am facut o cerere catre societate prin executor judecatoresc prin care le-am solicitat ca intrand in categoria "celelalte drepturi de care as fi beneficiat", repet in CCM este un articol care prevede: "Salariatii vor beneficia de tichete de masa, in conformitate cu prevederile legale in vigoare (Legea 142/1998)", iar in BVC-ul sosietatii fondul pentru acordarea acestora a fost prevazut si toti angajatii societatii au beneficiat de acordarea lor.
Am primit raspuns de la societate ca:
"Tichetele de masa se acorda in conformitate cu prevederile Legii 142/1998 si ale Normei din 1999, de aplicare a Legii 142/1998.Tichetele de masa reprezinta o facilitate si nu un drept".
"Prin cererea de chemare in judecata nu ati solicitat si tichetele de masa, iar din dispozitivul sentintei civile 1031/24.06.2011, pronuntata de Tribunalul ..........-Sectia Civila- in dosarul 3393/114/2011 nu am fost obligati sa va acordam si tichete de masa".
Eu stiam ca CCM este legea partilor si ca stabileste drepturi si obligatii si nu facilitati.
Eu consider facilitate acordarea unei masini de serviciu, a unui telefon mobil de serviciu si nu acordarea tichetelor de masa, pe care, repet, salariatii societatii le-au primit.
Intrebare:
Are dreptate societatea prin raspunsul pe care mi l-a dat, sau este o tergiversare stiind ca cineva -persoana vinovata-va trebui sa plateasca contravaloarea acestor tichete-?
Va rog sa cititi comentariile de la topicurile de mai jos, va vor lamuri mai bine:

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc mult, m-am lamurit:de drept ar trebui ca societatea sa imi dea cvaloarea acestora, dar cum societatea este obisnuita la hartuiala angajatzilor concediatzi abuziv, va trebui sa fac actiune in instantza.
Inca odata multzumesc mult pentru operativitatea raspunsului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcul concedii medicale relyrely2010 relyrely2010 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in interpretarea unei hotarari judecatoresti prin care societatea este obligata la plata diferentelor salariale rezultate ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa - contravaloare inclusa in salariul minim JenicaCiobotar JenicaCiobotar Buna ziua, Sunt salariatul unei societati cu capital privat, angajat cu CIM pe perioada nedeterminata impreuna cu inca cca 16 angajati si ei la ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa ChRam ChRam Buna ziua. Valoarea tichetele de masa se iau in calcul la contributia la pensie si la calcularea indemnizatiei pt cresterea copilului? (vezi toată discuția)