avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata partiala intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata partiala intretinere

Sunt chirias intr-un apartament din Bucuresti, fara acte legale. La lista de plati de pe luna curenta a venit sa platesc, in suma de 100 RON, reparatii terasa. Atat proprietarul apartamentului, cat si eu nu avem intentia de a plati aceasta cheltuiala, din varii motive.

Am incercat sa platesc doar cheltuielile curente, fara reparatiile la terasa, insa fara succes, administratoarea blocului mi-a transmis ca nu pot plati partial. Exista posibilitatea prin lege sa platesc partial cota la intretinerea lunara?
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
ContSters255863, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:50, 27 Iunie 2012
Atat proprietarul apartamentului, cat si eu nu avem intentia de a plati aceasta cheltuiala, din varii motive.

Dumneavoastra daca sunteti chirias (fara forme legale, grav asta) nu sunteti obligat sa platiti reparatia terasei, aceasta intra in sarcina proprietarului si este obligat sa plateasca aceasta reparatie.
administratoarea blocului mi-a transmis ca nu pot plati partial

Doamna administrator este obligata sa incaseze orice suma doreste cineva sa plateasca, nu este treaba dansei cum si in ce fel plateste cineva, daca nu achita in termenul stabilit este de datoria ei sa calculeze penalizari la suma restanta.
Puteti plati orice suma prin banca in contul asociatiei de proprietari.
Dar administratorul dumneavoastra putea sa va incaseze numerar orice suma vreti dumneavoastra sa platiti. Apoi putea sa scada acea suma din debitele cele mai vechi (inclusiv din sumele repartizate la reparatii), asa cum prevede legislatia, indiferent de vointa dumneavoastra.
Mi-am amintit ca am platit in urma cu cateva luni 100 ron fond de reparatii. Insa, de atunci nu s-au mai efectuat reparatii la blocul in care locuiesc. De ce nu a scazut reparatiile la terasa din suma respectiva? Exista posibilitatea sa contest suma de reparatii pe motiv de nefondat?

Totusi, ce lege prevede ca administatorul blocului e obligat sa incaseze in numerar orice suma? As vrea sa ma duc cu articolul de legea la doamna administratore, ca sa-mi accepte suma de bani pe care vreau sa o platesc.

Multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
ContSters255863, utilizator
In Legea 230/2007 gasiti atributiile administratorului la Art 35 (1) in care se specifica ca activitatea de administrare include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, ceea ce este cazul si la dumneavoastra, administratorul trebuie sa incaseze.
Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a), b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
Poate ca dv nu stiti ce reparatii s-au facut si unde s-au facut, cat au costat... Poate cei 100 lei nu au acoperit reparatiile acelea iar in asociatie, ca la orice imobil, apare tot timpul cate ceva de reparat, o avarie, o colana de apa, de scurgere, o usa, o terasa, un subsol inundat, o reparatie a liftului, a instalatiei de iluminat...
Proprietarul este cel mai indreptatit sa discute cu presedintele sau administratorul si sa intrebe despre aceste reparatii.

Legea 230/2007 si HG 1588/2007 reglementeaza functionarea asociatiilor de proprietari. Dar daca o sa cautati o lege in care sa se spuna ca "administatorul blocului e obligat sa incaseze in numerar orice suma", nu cred sa gasiti. Tot asa cum nu cred ca o sa gasim o lege in care sa se spuna ca operatorul de telefonie, furnizorul de energie electrica, macelarul sau brutarul de la care ne aprovizionam... ar fi obligati "sa incaseze numerar orice suma".
Este firesc sa platim ceea ce consumam, sa platim serviciile de care beneficiem, sa ne achitam obligatiile pe care le avem..., iar cei care incaseaza au tot interesul sa o faca.
Proprietarul daca nu plateste, devine restantier, i se aplica penalizari, este actionat in judecata..., iar administratorul daca nu incaseaza, nu poate achita facturile, inclusiv acelui prestator care a realizat reparatiile si vor avea de suferit atat cei care si-au platit datoriile cat si restantierii.

Alte discuții în legătură

Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Reparatiile pe acoperisul blocului ifrimflorentina ifrimflorentina Mama mea a cerut ajutorul asociatiei pentru repariile de pe bloc(locuieste la ultimul etaj)curge in casa atunci cand ploua iar asociatia a spus ca ea trebuie ... (vezi toată discuția)
Reparatii acoperis bloc nick_italianman nick_italianman Cum se calculeaza cota individa la plata reparatiei unui acoperis de bloc pt. fiecare apartament.Sunt obligat prin lege sa platesc la renovarea acoperisului ... (vezi toată discuția)