avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu minim absolvent studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu minim absolvent studii superioare

Buna ziua, as vrea sa stiu care este salariul minim pentru un absolvent de studii superiare, va muntumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 21 Ianuarie 2013
700 ron e salariul brut minim pe tara.
In cazul in care angajatorul are contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate acolo se poate stabili un coeficient care se inmulteste cu aceasta suma. In trecutul apropiat salariul minim pentru cei cu studii superioare era 2*salariul minim pe tara. Dupa ultimele modificari legislative acest coeficient nu mai e obligatoriu de aplicat.
@ ralucaflori

Nu mai exista asa ceva... de la 01.01.2011 , in lipsa unui CCMN, angajatorul este obligat sa acorda unui salariat doar salariul minim brut pe economie indiferent de postul ocupat si de studiile necesare pentru ocuparea acelui post..

Daca in reg.intern al angajatorului sau in ccm aplicabil acestuia sunt prevazuti coeficienti de ierarhizare a salariilor in functiie de nivelul de pregatire , atunci acesta este obligat sa aplice acesti coeficienti.
1. Salariatul poate negocia cu angajatorul nivelul salariului.

2. Daca salariatul nu este de acord cu salariul propus de angajator poate renunta la a mai incheia CIM iar angajatorul, daca are nevoie neaparat de omul respectiv, poate plusa pana se ajunge la un acord.
@ ralucaflori

O prima mentiune pe care vreau sa o fac este ca salariul se acorda in functie de nivelul de instruire cerut de post,nu de nivelul de instruire al ocupantului,astfel vorbim in acest caz despre un salariu minim pt. un post ce necesita un nivel de instruire superior...De ex. un absolvent de st.superioare este angajat sofer,functie care necesita un nivel de instruire mediu acesta va primi salariul corespunzator functiei de sofer si nu va fi platit pt. ca este absolvent de st.superioare.
Minimul salariului pt. un post ce necesita st. superioare pleaca de la 700lei .
Daca insa exista stipulati intr-un ccm aplicabil unitatii sau intr-un regulament intern coeficienti de ierarhizare in functie de nivelul de instruire si un salariu minim brut /unitate ,(in anumite cazuri mai mare decat salariul minim brut/economie)atunci in stabilirea salariului minim se va pleca raportandu-ne la aceste 2 elemente.mai exact se va multiplica valoarea salariului minim brut/unitate cu coef. de ierarhizare,obtinandu-se astfel salariul minim brut pt. functiile ce necesita st. superioare,de la care se va pleca ulterior in negocierea salariului brut de baza individual.

Ultima modificare: Duminică, 1 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
buna ziua,
pentru o firma cu 14 angajati (deci fara CCM) salariul minim de la 01.02.13 va fi 750 lei, fara a se aplica acel coeficient de salarizare de care se spune ca nu mai este valabil?
CCMN exista in 2013?
multumesc
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
ancado, utilizator

Alte discuții în legătură

Salarizare 45rodica 45rodica Daca esti absolvent cu studii superioare si te angajezi pe un post de secretar este corect ca salariul brut oferit de angajatorul privat sa fie la nivelul ... (vezi toată discuția)
Salariul minim rbtm rbtm Salariul minim a crescut la 750 ron de la 1 februarie. Coeficientii, functie de studii, se aplica in continuare? Adica, salariul unui absolvent de facultate ... (vezi toată discuția)
Salar minim pe economie ptr agent turism atalinna atalinna Care este salarul minim pe economie ptr un agent de turism cu studii superioare angajat la o agentie de turism touroperatoare cu contract de 4h?Multumesc. (vezi toată discuția)