avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... incetare contract - refuzul inserarii clauzei de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

incetare contract - refuzul inserarii clauzei de aprovizionare exclusiva

Buna ziua tuturor! Revenim pe avocatnet cu o discutie legata de un contract de livrare a unor produse pe care firma noastra il are incheiat cu un furnizor (care pe acele vremuri era daca nu singurul furnizor, atunci printre primii pe piata, sigur) din anul 2008 pe un termen de 2 ani, contract care se considera reinnoit automat pe perioade consecutive de 2 ani daca in termen de 60 zile inainte de aexpirarea lui, nici una dintre pari nu comunica in scris incetarea la termen. Pana anul acesta treburile au decurs conform contractului, ba chiar mai convenabil pentru furnizor decat pentru beneficiar, in sensul ca a crescut cu mult necesarul si cantitatea comandata lunar a fost mult mai mare decat cea estimata initial (cand s-a semnat contractul). In preioada de fata, pe piata din Romania a aparut un nou furnizor care ne poate oferi produsele de care firma noastra are nevoie la un pret muuult mai mic decat cel pe care-l plateam pana acum. In contractul incheiat in 2008 cu furnizorul intial, este inserata o clauza potrivit careia furnizorul pune o conditie: in cazul in care beneficiarul doreste sa treaca la un alt sistem de alimentare cu...., acesta se angajeaza sa solicite cu prioritate o oferta de la Furnizor si sa acorde acesteia preferinta fata de ofertele similare. Din acest motiv, Beneficiarul l-a invitat pe Furnizor la o renegociere a clauzalor contractuale, propunandu-i acestuia sa devina co-furnizor cu furnizorul de la care beneficiarul doreste sa achizitioneze pe vitor produse, Furnizorul refuzand fara tagada acest lucru. Numai ca in contract nu exista nici o clauza care sa interzica beneficiarului achizitionarea de produse necesare de la alt furnizor (dupa cum am mentonat mai sus, pretul este de mult mai mic). In aceste conditii, va rugam sa ne sfatuiti cum ii putem raspunde furnizorului la notificarea primita recent, prin care ne solicita sa precizam care sunt cauzele pentru care am suspendat contractul?! Oare nu e un abuz de pozitie dominanta in cazul de fata? ...pentru ca aceasta clauza de aprovizionare exclusiva pe care ne-o impun ei poate afecta concurenta pe piata, constituind premisa unor intelegeri monopoliste. Nu-i asa ca daca asupra produselor amintite NU opereaza clauza de exclusivitate (INCA), beneficiarul are deplina libertate de alegere? Si chiar trebuie sa dureze vesnic acest contract, daca furnizorul de la care ne aprovizionam, in cazul de fata a aparut dupa ce a trecut termenul de 60 de zile in care trebuia sa comunicam incetarea la termen (ca sa nu se mai prelungeasca consecutiv pentru alti 2 ani)? Oare nu e un abuz ca Beneficiarul sa comande o cantitate mult mai mare decat cea estimata initial, iar Furnizorul sa nu modifice in nici un fel contractul si nici sa micsoreze pretul? In speranta ca ati auzit si de alte cazuri similare, va multumim anticipat pentru rabdare si va rugam sa ne impartasiti solutiile de care v-ati folosit!

Alte discuții în legătură

Clauza la capitolul modificarea/rezilierea contractului soazig soazig Cum se interpreteaza acest articol din contractul propus de catre AC? \\"Achizitorul poate să renunţe definitiv la achiziţia de cantităţi parţiale de ... (vezi toată discuția)
Evaluarea ofertei LOREDANITA LOREDANITA Buna ziua, O autoritate contractanta poate respinge o oferta pe motivul ca preturile materialelor si al manoperei este mai mare decat cel practicat pe ... (vezi toată discuția)
Contract exclusivitate distributie. soszo soszo [b]Detin o societate comerciala si sunt pe punctul de a incehia un contract de exclusivitate pentru distributia unor produse pe piata.As fii interesat de ... (vezi toată discuția)