avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... salut - anulare permis in strainatate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

salut - anulare permis in strainatate

am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind rezident in tara unde am savarsit fapta as vrea sa stiu ce se va intampla in romania ..daca poate cineva sa ma lamureasca asa din auzite si din telefoane date la politia rutiera ei spun ca voi primi o pedeapsa de 90 de zile in romania si sa dau si examen ptr redobandire
andrei-andreiul a scris:

...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind rezident in tara unde am savarsit fapta as vrea sa stiu ce se va intampla in romania (...) voi primi o pedeapsa de 90 de zile in romania si sa dau si examen ptr redobandire


examen ptr redobandirea permisului se da numai in cazul in care acesta este anulat.
anularea pc se produce in momentul savarsirii unei infractiuni.
pedeapsa de 90 de zile se aplica numai in cazul contraventiilor si nu este necesara redobandirea permisului de conducere ci numai sustinerea testului de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie 13/15.
acum depinde de ce v-a fost anulat permisul de conducere ptr alcool in tara de rezidenta fata de legislatia romaneasca.
pana in 0,80 g/l alcool pur în sânge permisul se suspenda 90 zile, peste 0.80 se anuleaza.

Art. 203. – (1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevazute la art.114 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata se dispune:
b) de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în baza unei hotarâri judecatoresti ramasa definitiva, pronuntata de catre o autoritate straina competenta, pentru o infractiune savârsita de titular pe teritoriul statului respectiv, daca pentru fapta savârsita legislatia româna prevede aceasta masura;

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);

Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
Daca puteti sa detaliati situatia,ati fost condamnat in tara respectiva?ce alcoolemie ati avut?reprezinta infractiune fapta dvstra in tara respectiva?In ce baza sa anulat permisul dvstra?

Art. 213.HG 1391/2006 – (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul când titularul permisului de conducere eliberat de către autoritatea competentă din România a săvârşit o faptă pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotărâre, o astfel de măsură.
(2) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se aplică pe teritoriul României numai dacă pentru fapta săvârşită legislaţia rutieră românească prevede o astfel de măsură.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe teritoriul României nu poate fi mai mare decât cea prevăzută de legislaţia rutieră românească pentru o faptă asemănătoare.
(4) Pentru stabilirea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se ia în considerare, obligatoriu, perioada cât titularul permisului de conducere nu a avut drept de circulaţie pe teritoriul statului care a emis o astfel de decizie.
ART. 115 OUG 195/2002
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotărât o astfel de măsură de către o autoritate străină competentă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr. 126/1997.
(2) Hotărârea asupra suspendării exercitării dreptului de a conduce un vehicul sau anulării permisului de conducere se comunică titularului de către poliţia rutieră care a dispus măsura.

Cititi dvstra si Legea nr.126/1997 pentru ratificarea Conventiei europene cu privire la efectele internationale ale interzicerii exercitarii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptata la Bruxelles la 3 iunie 1976 pentru o mai buna informare.
aici unde locuiesc mi sa dat o amenda in jur la 1500 de euro si 3 ani anularea permisului si aici nu este fapta penala de asta intreb .....
si politisti care mau prins au spus ca mi se anuleaza dreptul de a conduce pe teritoriul unde am savarsit fapta ... nu si in romania
nu am fost condamnat ci am primit doar o amenda si anularea permisului ....am avut o alcoolemie de 1,34 dar aici nu este infractiune ... si mi sa spus ca in romania am sa am dreptul de a conduce ...ptr ca am savarsit fapta pe teritoriul tarii unde sunt rezident ...am sunat si la politia rutiera din iasi dar permisul inca nu a ajuns ... si miau zis ca de obicei se suspenda dreptul de a conduce pe 90 de zile ... legile nu sunt la fel sunt foarte diferite ..

Alte discuții în legătură

Permis suspendat in franta ioanapaula ioanapaula buna.mi-a fost suspendat permisul in franta si un fost polițist din romania mi-a spus ca dacă merg in romania si il declar pierdut imi emite alt ... (vezi toată discuția)
Mi.a fost suspendat permisul auto in finlanda clau2233 clau2233 Mi.a fost suspendat permisul auto in finlanda pe o perioada de 5luni datorita alcolemiei de 0.45% aer expirat,nu mi s.au luat probe biologice! Autoritatile ... (vezi toată discuția)
Anularea permisului auto in primul an mihaelatucaliuc mihaelatucaliuc Buna ziua, Din cate stiam, dupa obtinerea permisului auto, la orice incident, in primul an ti se anuleaza permisul si trebuie sa mai faci scoala inca o data ... (vezi toată discuția)