avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool la Volan-Sfaturi va rog !
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool la Volan-Sfaturi va rog !

Am sa relatez oarecum pe scurt problema pe care o am . In urma cu 4 zile am fost la o nunta . In jurul orei 03.00 am vrut sa ma deplasez acasa impreuna cu fata care ma insotit la nunta si inca 2 fete. Stiind ca am consumat alcool i-am dat cheile fetei care am fost cu ea la nunta, o amica , sa conduca dar aceasta dupa cativa metri tot oprea masina in mers . M-am urcat eu pur si simplu sa ii explic acesteia cum sa conduca pot spuna ca mai mult de 150 - 200 de metri nu am condus. Cand sa ies din masina sa se urce ea , un echipaj de la rutiera au venit repede , eu fiind in stationare cu masina oprita si mi-au solicitat actele. Le-am explicat ce sa intamplat nu au vrut sa ma inteleaga iar dupa o serie de certuri au inceput sa traga de mine sa le dau actele si sa suflu in aparatul etilotest. Nevrand sa ma mai cert cu ei ,le-am dat actele si am suflat la care mi-a iesit 0.53 in aer. M-au luat la spital pentru recoltat sange , am recoltat si acolo apoi ne-am intors la masina pentru a le lua declaratii persoanelor care erau in masina . Sau dat declaratii de la fiecare persoana iar acum stau si astept , nu stiu cu ce ma aleg , nu stiu dupa cat timp ajung probele la sange . Agentul constatator din dimineata aia zicea de suspendat permis pe 90 de zile si amenda administrativa , acum nu stiu ce sa zic. Intre timp am vorbit si cu un avocat si i-am explicat situatia. LA CE SA MA ASTEPT ? PARERI ? LUCREZ SI IN CADRUL M.A.I SI DACA MA ALEG CU DOSAR PENAL O SA AM PROBLEME FOARTE MARI. ASTEPT RASPUNSURILE D-VOASTRA , Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:44, 15 Iulie 2012
Din pacate, daca proba de sange va indica peste 0,8 alcool in sange, veti avea dosar penal. Dar dosar penal nu inseamna automat si trimitere in judecata sau condamnare. Va recomand sa apelati la un avocat care sa va asiste si la politie, pentru ca sunt sanse sa obtineti o solutie de neincepere a urmaririi penale sau de scoatere de sub urmarire penala.
In momentul de fata aveti intocmit dosar penal indiferent de valoarea probelor biologice avand in vedere ca ati avut o valoare a alcoolemie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.In functie de rezultatul probelor biologice se mai poate solicita un calcul retroactiv al alcoolemiei in care se vor lua in vedere si declaratiile pe care le-ati dat in legatura cu ce ati mancat sau baut,si la ce intervale de timp.Calculul retroactiv al alcoolemiei are rolul de a afla valoarea alcoolemiei in momentul efectiv al opririi.Este bine sa contactati un avocat inca de la inceputul urmaririi penale.
Art. 193. – (1) Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoţit de poliţistul rutier sau, după caz, de poliţistul de frontieră, imediat la cea mai apropiată instituţie medicală autorizată sau instituţie medico-legală pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentraţiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
(2) După recoltarea probelor biologice poliţistul rutier reţine permisul de conducere şi eliberează dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
(3) Atunci când conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa actul de identitate şi nici permisul de conducere, poliţistul rutier este obligat, înainte de a-l conduce la
instituţia medicală autorizată sau instituţia medico-legală să facă verificări în evidenţe pentru stabilirea identităţii acestuia şi a situaţiei permisului de conducere.
(4) În situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa permisul de conducere, poliţistul rutier îi aduce acestuia la cunoştinţă, prin înştiinţare scrisă pe care i-o înmânează imediat, că nu mai are dreptul să conducă autovehicule sau tramvaie, până la finalizarea dosarului penal, precum şi obligaţia de a preda permisul de conducere serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta.
Deja am apelat la un avocat care sa colaboreze cu agentul constatator. Influenteaza cu ceva declaratiile care specifica ca am condus pe o distanta de maxim 200 de m . Adaug inca ceva putem spune ca e vorba aici de o infractiune fara intentie din declaratiile pe care le-am dat . Art. 19: Fapta care nu prezinta pericolul social al unei infractiuni

(1) Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala daca prin atingerea minima adusa uneia dintre valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

(2) La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.

(3) In cazul faptelor prevazute in prezentul articol, procurorul sau instanta aplica una dintre urmatoarele sanctiuni cu caracter administrativ:
a) mustrarea;
b) mustrarea cu avertisment;
c) amenda de la 1.000.000 lei la 25.000.000 lei. Sfaturi din nou . Multumesc
Ati plecat la nunta cu masina, ati consumat alcool.
Aveati de gand sa lasati masina la nunta?
Atentie la ceea ce ati declarat si la ceea ce veti declara ulterior. Partea cu prietena care nu reusea sa conduca este cam "cusuta cu ata"
Cititi mesajul privat pe care vi l-am transmis
Rezultat sange 0,9 detalii , sfaturi se poate scapa fara dosar penal ? nu mai pot dormi noptile , in functie de cele relatate mai sus pot avea amenda adm si permis suspendat 90 de zile ?

Alte discuții în legătură

Accident fara victime si alcoolemie - consecinte ContSters254867 ContSters254867 fratele meu a facut un accident cu masina fara victime si a fost depistat cu o alcolemie de 0.56 ml in aerul respirat, as vrea sa stiu daca va fi pus sub ... (vezi toată discuția)
Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice Ene  Dragos Ene Dragos Se poate obtine dovada CU DREPT de circulatie de la parchet (cea de 30 de zile) cand sunt cercetat pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice.Am ... (vezi toată discuția)