avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sau concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sau concediere?

Buna seara! Am si eu o problema ce tine de acest domeniu, si sper sa ma lamuresc.
Speta e urmatoarea: Lucrez la o asociatie non-profit de ceva timp, iar astazi a venit seful meu in vizita la punctul de lucru, intinzandu-mi demisia pe care ar fi dorit sa o si semnez, in caz contrar mentionand ca ma va concedia pe motiv de indisciplina si altele. Nu e greu de demonstrat ca mi-am facut mereu treaba ireprosabil, deci pe acest considerent a intrat in panica atunci cand a vazut ca refuz sa semnez, mai ales ca i-am spus ca va urma si o actionare in instanta, pe motiv de concediere abuziva.
Intre timp am sunat la jurista asociatiei pentru oarece sfaturi iar ea mi-a spus ca seful sunase intre timp la casa de avocatura care se ocupa de ei, iar acestia i-au spus ca daca ii voi da in judeca, va motiva concedierea mea abuziva pe motiv de restructurari.

Abuzul este clar, dar..ce sa fac?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 16 Iulie 2012
1) Bine ati facut ca nu v-ati semnat demisia la cererea sefului.
2) Seful poate sa va dea afara asa cum spune invocand motivul de restructurari de personal.
3) Deci daca nu va dati demisia,seful invoca restructurarea,dvs ati putea sa demascati toate planurile sefului numai daca aveti martori care au vazut ca seful v-a obligat sa va semnati demisia. Cu acesti martori puteti sa aveti castig de cauza in instanta daca seful va face disponibilizarea dvs pe motiv de restructurari.
@ b]andreea-ioana

Daca se doreste sa se faca restructurari se poate face si fara a fi considerate abuziv .. prin urmare, daca se va ajunge la incetarea raportului de munca dvs nu aveti decat posibilitatea de a contesta in instanta decizia de incetare a c.i.m.
Daca doreste sa faca restructurari, sa faca, aveti dreptul la somaj.

"in caz contrar mentionand ca ma va concedia pe motiv de indisciplina"- sigur, dupa ce exista o abatere disciplinara, dupa ce se intocmeste referat, dupa ce se efectueaza cercetarea disciplinara unde aveti dreptul sa va aparati, dupa ce va sanctioneaza cu desfacere cim, caz in care aveti dreptul la somaj dar si la atacarea in instanta a deciziei de sanctionare.

Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
valita, utilizator
Desfacerea disciplinara a c.i.m. nu da dreptul fostului salariat de a beneficia de somaj ...
Multumesc domnule freeelis, aveti dreptate, eu nu am stiut pana acum.

Ma gandesc eu ca acest fapt duce la o dubla sanctionare pentru aceeasi abatere disciplinara, avem desfacerea cim sanctiune data de angajator si apoi legiuitorul , pentru aceeasi abatere restrange drepturile neacordandu-i dreptul la indemnizatia de somaj ( se restrange dreptul la protectie sociala).

Care credeti ca ar fi argumentul legiuitorului in acest sens, domnule freeelis ??

Apoi ma gandesc eu ca pana si in cazul infractiunii, conf. C. pen., art. 53:

"Aplicarea a două pedepse principale pentru o singură infracţiune este contrară principiului legalităţii incriminării şi pedepsei prevăzut de art. 2 Cod penal."

Este mai de condamnat o abatere disciplinara decat o infractiune?

Alte discuții în legătură

Concediat pentru "indisciplina" iulian_stefan01 iulian_stefan01 Va salut... Am si eu o problema.... Lucrez ca ag. securitate si zilele trecute am fost chemat la sediu firmei pentru a-mi da demisia la cererea sefului.....am ... (vezi toată discuția)
Nerespectare preaviz somaj ana_frincu ana_frincu Buna ziua, S-a emis catre un angajat instiintare cu privire la desfiintarea locului de munca si imposibilitatea acordarii unui alt loc de munca in cadrul ... (vezi toată discuția)
Demisie fara respectarea preavizului. Mircic Mircic Buna seara. Va rog sa-mi spuneti ce se poate intimpla in cazul in care DEMISIONEZ si nu respect conditiile de preaviz (nu ma prezint la serviciu sau nu execut ... (vezi toată discuția)