avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract prestari servicii cu clauza de exclusivitate?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract prestari servicii cu clauza de exclusivitate?

Buna ziua.
Sunt administrator la o firma de pompe funebre, si doresc sa fac un contract de exclusivitate cu o parohie locala.

Acest contract consta in urmatoarele:


Firma noastra va efectua serviciile de curatenie si intretinere cimitir, in favoarea exclusivitatii asupra tuturuor serviciilor funerare si lucrarilor funerare ce vor avea loc in acel cimitir.

Acest tip de contract a mai fost facut si cu alta firma inaintea noastra, insa a fost revocat deoarece prestatorul serviciilor nu si-a respectat obligatiile.

Doresc, daca puteti, sa ma ajutati sa imi explicati cum sa formulez acest contract, si cum se poate face, ca in cazul in care altcineva face o lucrare funerara in cimitir (ex. cavou, sapat gropi, semicavou) sa existe in contract o clauza, care sa specifice la sanctiuni, un beneficiu obligatoriu care trebuie platit de catre beneficiar ( parohia) catre prestator (firma intretinere spatii verzi), deoarece nu s-a respectat clauza de exclusivitate asupra serviciilor care sunt mentionate in contract.

Va multumesc frumos si va rog daca se poate sa ma ajutati cu un model de contract!

Cel mai recent răspuns: bau_bau , utilizator 23:29, 18 Iulie 2012
Din punctul meu de vedere nu se poate incheia un astfel de contract cu astfel de clauze. Parohia nu poate obliga un enorias sa contracteze serviciile unui anumit prestator, sa nu uitam ca un contract este un acord de vointe si se incheie in baza consimtamantului liber exprimat.
Pe langa acestea, beneficiarul unui cavou, sapat gropi, semicavou, nu poate fi parohia!
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Consider ca nu este corect punctul dumneavoastra de vedere, deoarece astfel de contracte au mai fost facute. In plus, administratorul si proprietarul cimitirului este Parohia cu care se incheie contractul. Deci, parohia administreaza locurile de veci, si ca administratie au niste drepturi care includ si cele mentionate in mesajul anterior.

Deci, rog pe cineva, daca se poate, sa ma ajute cu un model de contract.
Argumentul conform caruia "s-au mai incheiat astfel de contracte" nu prea se sustine. Chiar daca au mai fost incheiate asemenea contracte nu inseamna ca au fost si legale.

In primul rand, trebuie vazut ce calitate are acea parohie in acest contract. Este proprietara cimiturului? De regula, cimitirele, respectiv locurile de veci sunt proprietatea publica a unitatii administrativ teritoriale si se concesioneaza, nu se vand.
Deci, locul de veci, sau suprafata de teren respectiva este concesionata persoanelor care isi exprima intentia aceasta, dar nu intra in proprietatea lor. Pe de alta parte, concesionarea se face de catre unitatea administrativ-teritoriala respectiva, adica consiliul local, comunal, etc. si nu de catre parohie.
Chiar si in situatia in care terenul respectiv ar fi proprietatea parohiei, e greu de crezut ca aceasta vinde terenul respectiv celor care vor sa isi pregateasca aici un loc de veci.

In al doilea rand, asa cum bine spunea si lucian, nu se poate incheia un contract prin care sa fie ingradite drepturile unor terti, adica nu se poate incheia un contract intre A (parohie) si B (firma de pompe funebre) prin care sa-i fie ingradite drepturile lui C (o persoana din acea parohie) de a isi construi cu o alta firma acel loc de veci.

Daca totusi asemenea contract se va incheia, el nu va fi oricum opozabil tertului respectiv.

Dupa parerea mea se poate cel mult incheia un contract de "promisiunea faptei altuia" prin care parohia se obliga sa "depuna toate diligentele" pentru a-i convinge pe enoriasi sa incheie contracte cu D-voastra, dar nu ii poate obliga pe acestia la incheierea respectivelor contracte.
Haida de!

Am ajuns sa "deturnam" pana si ortul mortului?
(ort = moneda de mica valoare, reprezentand a patra parte dintr-un taler)

Alo! Biserica!!!
Parca "paraua din mana mortului" (Creanga - Soacra cu trei nurori) era pentru plata vamilor spre lumea 'ailalta.
V-ati tras vamesi cu contract de exclusivitate si pe lumea asta? X-( Ori nu stiti ce se-ntampla prin parohiile voastre?

Asa-i! De ce sa se mai certe groparii pe ortul mortului cand poate fi "atribuit" cu contract de eclusivitate!

Credeam ca in tara asta imi va ramane macar dreptul de a MURI fara obligatia corelativa de a da "vama" invartitilor zilei!


Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2012
romascanu, moderator
Stiamte Domn! Parohia NU are niciun drept sa ofere contracte de exclusivitate cu o firma X de pompe funebre, singura careia i-ar putea oferi exclusivitatea de care vorbiti dvs ar fi firma Patriarhiei deoarece toate parohiile si cimitirele parohiale sunt subordonate acesteia exceptie fiind cimitirele particulare si cimitirele ce apartin statului in acest caz poate ati avea exclusivitate. In mica noastra Romanie insa problema exclusivitatii eate rezolvata prin puterea pumnului binecunoscutele clanuri ce au o exclusivitate nescrisa din care castiga toata lumea ei, in primul rand, dar si ceilalti. Asa ca...daca aveti pumnul mare poate razbiti. O zi buna va doresc!

Alte discuții în legătură

Cimitir concesionat- ce drepturi poseda bau_bau bau_bau Buna ziua. Am o firma de pompe funebre, si zilele trecute aveam un caz care trebuia dus la cimitirul municipal. Cimitirul municipal a fost concesionat de catre ... (vezi toată discuția)
Loc de veci - drept de constructie monument funerar Alin Buzatu Alin Buzatu Buna ziua! Am un loc de veci concesionat de la Arhiepiscopia Bucurestilor pe care vreau sa imi construiesc un monument funerar. In Actul de Concesiune scrie ... (vezi toată discuția)