avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Plata obligatii fiscale in urma vanzarii la ...
Discuție deschisă în Executare silită

Plata obligatii fiscale in urma vanzarii la licitatie...

......am revenit si vreau sa multumesc tuturor celor care prin raspunsurile lor au incercat sa ma "lumineze" in legatura cu situatia dificila prin care treceam. In cele din urma casa in care locuiam a fost vanduta la licitatie...acum stau cu familia intr-un apartament si platim chirie...problema mea acum este ca am primit o adresa de la oficiul de cadastru din care reiesea ca "noii proprietari!" nu au putut intabula imobilul deoarece nu s-a platit impozitul pe tranzactie! Cineva binevoitor imi spunea ca si eu va trebui sa platesc impozit pe tranzactie!!!! De ce? Am pierdut si casa, nu am vandut de bunavoie, nici macar nu am vandut eu ci s-a vandut prin licitatie la executor....cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: smarty67 , utilizator 06:41, 5 August 2012
Pentru intabulare este necesara doveda achitarii impozitului prevazut la art.77 ind.1 din Codul fiscal (impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate), obligatie care ii revine debitorului .=,respectiv celui executat .
Normele metodologice de aplicare a art. 77 ind.1 definesc contribuabilul caruia ii incumba obligatia platii impozitului ca fiind „persoana fizica din patrimoniul careia se transfera dreptul de proprietate...”, deci debitorul executat .
Exista obligatia executorului judecatoresc ca , dupa ce s-a efectuat vanzarea la licitatie , sa opreasca toate taxele si impozitele aferente tranzactiei de adjudecare din contul debitorului , inclusiv onorariul sau si cheltuielile de judecata
In situatia expusa de dvs exista 2 solutii
1-adjudecatarul achita c/v impozit
2-adjudecatarul promoveaza plangere impotriva incheierii de respingere a intabularii in temeiul disp L nr 7/1996
Iata si pozitia unei instante (judecatoria Tecuci - Sentinta civila nr. 448/18.02.201

"- este adevarat ca în art. 771 alin. 6 din legea nr. 571/2003se prevede ca „ Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotarârilor judecatoresti si a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica îndeplinirea obligatiei de plata a impozitului prevazut la alin. (1) si (3) si, în cazul în care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere pâna la plata impozitului.”însa instanta urmeaza a aprecia ca aceasta obligatie revine registratorilor numai atunci când este vorba de transferul dreptului de proprietate în mod voluntar, nu si când este vorba de înstrainari silite, deoarece în cadrul acestora nu se poate vorbi de venituri obtinute din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, asa cum sunt ele definite de art. 771 alin. 1 din legea nr. 571/2003.
În speta de fata se observa ca petentul a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului printr-un act de adjudecare, act specific executarii silite, ceea ce denota ca transferul dreptului de proprietate nu s-a facut benevol, voluntar, cu scopul de a se obtine vreun venit în urma acestui transfer. Din actele dosarului rezulta ca executarea silita s-a pornit împotriva fostilor proprietari pentru recuperarea
unui împrumut acordat de catre petent, împrumut care nu a fost restituit, astfel ca a avut loc adjudecarea imobilului în contul creantei, conform art. 510 cod procedura civila.
Fata de aceste considerente instanta urmeaza a admite plângere cu consecinta desfiintarii încheierii nr. 10421/03.12.2009, pronuntata de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Tecuci si admiterea cererii de intabulare formulata de petent."



Multumesc!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva incheierii de carte funciara Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Dragi colegi, va supun atentie urmatoarea speta pentru a o dezbare: In septembrie 2012 am formulat o plangere impotriva incheierii de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Impozit pe imobile adjudecate si inscriere in cf godspeed godspeed Buna ziua :) As dori sa ma ajutati in urmatoarea speta : Prin actul de adjudecare emis de executori judecatoresti sau bancari, in procedura executarii ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anuala pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal Matist Matist Buna seara. Poate sa-mi raspunda cineva, este corect sa fiu impozitat daca nu am primit nici un ban? Prin licitatie publica sa vandut un imobil care era ... (vezi toată discuția)