avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... distrugere corespondenta afisata - nup 195 Cp
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

distrugere corespondenta afisata - nup 195 Cp

Am facut cu ceva timp in urma o plangere in baza unor infractiuni prev si ped de 195 Cod pen. - Violarea secretului corespondentei. In fapt am sesizat organele de urmarire penala cu privire la distrugerea repetata a unei corespondente afisate la scara blocului in care locuiesc, adresata proprietarilor imobilului si membrilor asociatiei de proprietari.
Raspunsul organelor a fost nup, deoarece ei nu retin din aspectele semnalate o infractiune.
ori art .195 C.p (eu am codul nou) prevede "Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţa, fara drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeaşi pedeapsa se sancţioneaza sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precun şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisâ deschisa sai a fost deschisa din greşeala ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunucari interceptate, chiar în cazul în care faptuitorul a luat cunoştinta de acesta din greşeala sau din întâmplare."
Am pus in discutiei problema adujunctului sef sectie de Pollitie, unde am depus plangerea, dansul sustine ca neintemeiata plangerea mea, afirmad faptul ca nu se incadreaza in prevederile articolului notat mai sus. Mai mult, afirma faptul ca, subsemnata nu are dreptul sa afiseze aceasta corespondenta (mentionez sunt proprietar in imobil), ci trebuie s-o depun in cutiile postale...
Va rog sa ma ajutati cu definitii si argumente legale cu privire la aspectele semnalate. Va mutlumesc.
Detaliati putin in ce consta aceasta corespondenta. Era sub forma de plic adresata anumitor persoane in parte sau era un mesaj scris si lipit pe scara blocului?
o scrisoare deschisa adresata tuturor proprietarilor,afisata pe suprafata vitrata a usii de acces in scara blocului....continea o cerere acord convocare extraordinara a adunarii generale si o nota de informare cu privire la nereguli sesizate in activitatea presedintelui asociatiei de proprietari...Are vreo importanta modul de transmitere al corespondentei??? Nu scrie nicaieri in lege ca trebuie sa imbrace obligatoriu forma inchisa ..plic sau sa fie depusa in cutia postala...eventual am nevoie si de confirmari de primire de la cei 88 de proprietari ai imobilului..?!!!.:(..mi se pare straniu...
Un anunt afisat pe usa nu intra in categoria de corespondenta. Corespondenta presupune un lucru privat, secret, o discutie (in forma scrisa), de regula intre doua persoane, care se doreste a ramane asa, de aceea textul de lege se refera exact la deschiderea corespondentei, desfacerea unui plic sau daca vorbim in termeni mai moderni, intrarea pe o adresa de mail si citirea unui e-mail.
Faptele descrise de dvs. nu se incadreaza la infractiunea de violarea secretului corespondentei.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
ContSters178374, utilizator
Foarte corect, nu există practic această infracţiune, nefiind vorba despre o corespondenţă în adevăratul sens sau în înţelesul legii penale, câtă vreme ea nu este privată şi nu este secretă ci , dimpotrivă, este un anunţ public.
Astfel de anunţuri ar trebui să se afişeze într-un avizier care să poată fi încuiat , pentru a se asigura ajungerea conţinutului lui la cunoştinţa proprietarilor .
legally_aid a scris:

nefiind vorba despre o corespondenţă în adevăratul sens sau în înţelesul legii penale, câtă vreme ea nu este privată şi nu este secretă ci , dimpotrivă, este un anunţ public.

Ce intelegeti dvs. prin "corespondenta in adevaratul sens" si "corespondenta in intelesul legii penale"...

Poate ca nu mai am eu notiunea de "corespondenta"...sau nu mai stim sa traducem din romana in romana...
CONFORM DEX "CORESPONDÉNŢÃ, corespondenţe, s.f. I. 1. Schimb (regulat) de scrisori între două sau mai multe persoane. ♦ Totalitatea scrisorilor schimbate între două persoane. ♦ Conţinutul unei scrisori." - si dex-ul se refera doar la forma scrisa a corespondentei - sa inteleg ca asta ar fi "adevaratul sens "...restul definitiei nu intra in discutiile noastre...

CONFORM LEGII PENALE art. 195 C. pen., ...deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta fara drept. " - corespondenta imbraca mai multe forme..de la cea scrisa...la cea vorbita...si se poate realiza prin mai multe mijloace...modul de transmitere nefiind limitat de legiuitor.

...sa nu uitam ca insusi legiuitorul permite "äfisajul" ca forma de corespondenta...ex: "citarea prin afisaj"...este tot o forma de corespondenta adresata, care are caracter privat in sensul ca "este destinata numai adresantului ", in fapt celui citat.

Scopul corespondentei este ...este "transmiterea de informatii"...intre 2 subiecti sau mai multi...cu asta cred ca suntem de acord...

Nicaieri in Cpen. nu se specifica faptul ca ar fi imperios necesar ca o "corespondenta sa fie secreta"... ci "este incriminata sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisa deschisa ..." - corespondeta prin afisaj ..are forma unei "corespondente deschise"

In ceea ce priveste caracterul privat al acesteia..este dat bineinteles de limitarea la un grup restrans in ceea ce priveste destinatarii carora le este adresata...evident pe inscrisurile afisate au fost notati destinatarii corespondentei..." membrii asociatiei de proprietari ai blocului..."

..de unde concluzia dvs. de anunt public???...

Ca este sau nu afisata la avizier...nu este un motiv de nelegalitate..., sa nu uitam ca avizierul este sub controlul conducerii asociatiei de proprietari...desi ar trebui sa aiba o utilizare comuna, al obstii..uite ca practica e alta...
Prin urmare atata timp cat :
- a imbracat forma scrisa - in limba romana;
- are un semnatar si unul sau mai multi destinatari;
- are scopul de informare sau de transmitere a unei informatii;
- este afisata intr-un loc vizibil (de fel si presedintele asociatiei afisaza comunicatele in acelasi loc - nu neaparat la avizier)
- este afisata pe un domeniu privat - nu public (se limiteaza la locatarii imobilului)
- eu in calitate de proprietar am dreptul de proprietate si asupra partilor comune ale imobilului (in devalmasie cu ceilati proprietari)

Atunci....in ce baza sustineti afirmatia ca aceste adrese scrise "nu imbraca forma unei corespondente" si prin urmare distrugerea acesteia NU poate imbraca forma unei infarctiuni deoarece nu intruneste elementele constitutive???

Va rog sa-mi argumentati cu litera legii pe care o invocati...poate gresesc eu in interpretare.

Alte discuții în legătură

Violarea corespondentei ethel ethel Buna seara, Cineva primeste o instiintare cum ca intr-o data stabilita de furnizorul de apa i se va schimba contorul de apa. Destinatarul nu poate prelua ... (vezi toată discuția)
E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)
Secretul corespondentei ContSters62736 ContSters62736 in ultima adunare generala a asociatiei de proprietari s-a decis zugravirea scarii. in decursul lunii iunie au inceput lucrarile si, la finalul acestora, ... (vezi toată discuția)