avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident - intersectie nedirijata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident - intersectie nedirijata

Buna ziua,
Acum un an am avut parte de un accident. Circuland pe drum European in localitate (comuna) observ in fata mea un auto care circula cu viteza redusa, vazand linia discontinua o depasesc regulamentar, revin din depasire pe banda mea de mers cu o treime a masinii si observ ca in fata mea 3 auto se deplaseaza cu viteza redusa. Prima semnaliza si executa manevra la stanga , reduc din viteza si pun din nou semnal stanga, asigurandu-ma ca celelalte doua auto nu intentioneaza sa vireze stanga. Intru din nou in depasire. Ajungand in paralel cu masina din fata mea observ ca masina din fata pune brusc semnalizarea si vireaza concomitent cu aceasta spre stanga, am tras cat am putut stanga spre marginea drumului, dar aceasta a intrat in coliziune cu masina mea. Au venit echipaje de politie si salvare. Accidentul sa soldat cu vatamari corporale, din care una grava (picior rupt-tibie,peroneu), aceasta victima era in masina mea, in cealalta masina nu a patit nimeni nimic.
Politia a constatat ca eu sunt de vina pentru producerea accidentului pentru ca am depasit intro intersectie nedirijata simpla T . Aceasta intersectie fiind alcatuita din Drum European si o straduta pietruita printre case, neexistand indicatoare de avertizare, sau linie continua!!!
Momentan sunt acuzat ptr. vatamare din culpa,distrugerea unui stalp si de distrugerea a 6m de gard, dosarul penal fiind in cercetare la politie si cat de curand finalizat si dus la parchet.
In disperare am purecat codul rutier, regulament auto , cod penal si cateva forumuri care discutau despre asemenea situatii nefericite.
Si conform reg.Auto art.3;79;123-124; si cod rut. art.5;30 reiese ca defapt de vina este administratorul drumului care nu a semnalizat corect acesasta intersectie !!!
Va rog din suflet sa-mi ziceti daca aceste articole(sau altele) sunt in favoarea mea si a-si putea adauga la dosar , sau eu le-am inteles gresit si a-si face o prostie daca le-asi prezenta ca proba.
Sincer mie nu mi se pare corect sa fiu tras la raspundere pentru greseala unui administrator care face economie de 5 litri de vopsea ptr a trage o linie continua inainte si dupa intersectie, sau sa puna 3 indicatoare .

Va multumesc anticipat
"Ajungand in paralel cu masina din fata mea" - sesize o fractura logica in acest enunt. nu inteleg cum a decurs evenimentul.

masina in a carei depasire erati a virat la stinga in timp ce dvs erati paralela cu ea? daca da, culpa este a acelei masini deoarece avea obligatia sa se asigura la schimbarea de directie + obligatia de semnalizare cu minim 50m inaintea virajului.
erau doua masini una dupa cealalta, eu eram paralel cu prima masina din fata mea , apropiindu-ma deja de a doua masina, cand aceasta a pus semnalizare si a virat.
inteleg. solutia nu se schimba: cel care vireaza la stinga este obligat sa se asigure la schimbarea directiei. daca depasirea era permisa (lipseste linia continua sau dubla continua si nici nu exista semn de interdictie) atunci culpa este a respectivei masini.
va recomand sa angajati un avocat care sa va reprezinte deoarece am o presimtire ca veti iesi tap ispasitor :)
Dar dupa articolele date mai sus din legislatia auto si cod rutier, pot acuza administratorul pentru nesemnalizarea corecta a drumului??? Ce vina poarta administratorul de drum???
Sau drumurile din Romania sunt ghicitori din punct de vedere a sigurantei circulatiei???
in opinia mea nu conteaza acest aspect. legatura de cauzalitate dintre activitatea admin de drum si accident este nerelevanta din punctul dvs de vedere deoarece culpa apartine celuilalt.
o asemenea aparare ar trebui sa o invoce celalalt insa nu-i va folosi prea mult deoarece culpa sa este clara.
ce conteaza daca drumul avea sau nu linie desenata pe asfalt din moment ce masina depasita trebuia sa se asigure la schimbarea directiei de mers, indiferent de situatie?

Alte discuții în legătură

Subiect: accident auto - cine este vinovat? florin1973 florin1973 Am si eu o intrebare in legatura cu un accident...pe 28.01.2010 am fost implicat intr-un accident de circulatie.Ma aflam pe un drum cu o singura banda de ... (vezi toată discuția)
Accident în intersecție cu linie continuă: am virat doar după ce m-am asigurat, dar am fost lovit de o dubă venită din spate. este sau nu culpă comună? andras csilla andras csilla buna seara am o intrebare, am avut un accident in mai, la o intersectie, unde eu viram spre stanga. Am semnalizat din timp ce inseamna ca aproximativ de la o ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? cicidaniela cicidaniela buna ziua as dori sa stiu daca sunt vinovat sau nu si cum pot sa demonstrez ca nu sunt vinovat multumesc, fapt : ma aflam pe DN1, sosea cu o banda pe ... (vezi toată discuția)